Парламент отримав на розгляд у другому читанні законопроєкт про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ), який затверджено Комітетом Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики. Так, члени комітету визначилися зі складом конкурсної комісії, яка прийматиме рішення про призначення глави нового органу. До її складу увійдуть дев’ять осіб по три від Ради національної безпеки та оборони, Верховної Ради та Кабінету міністрів.

Зазначається, що комітет визначився і з вимогами до директора Бюро економічної безпеки. Їм може бути громадянин України не молодше 35 років, який має вищу юридичну та/або вищу економічну освіту, зі стажем роботи за фахом не менше 10 років і досвідом на керівних посадах в органах влади, підприємствах, установах і організаціях не менше 5 років.

Комітет не підтримав пропозицію про створення в структурі нового органу Центру компетенції або тренінгового центру, а також обов’язкове проходження поліграфа для охочих працювати в БЕБ.

Як зазначив депутат від фракції «Голос», перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, комітет не зміг підтримати головну вимогу бізнесу до нового законопроєкту № 3087-д про Бюро економічної безпеки – знизити вплив правоохоронців на бізнес, повідомляє Finclub.

«Наш комітет проголосував за те, щоб де-факто залишити економіку як підрозділ СБУ. Тобто не тільки Бюро економічної безпеки буде мати право лізти до бізнесу, але і СБУ. Саме те, на яке скаржиться бізнес», – зазначив він.

І додав, що не вистачило одного голосу в комітеті, «щоб прийняти нормальну редакцію». «Ще одна реформа мінус. Закон у такій редакції буде звичайною профанацією», – зазначив Железняк.

Після створення Бюро економічної безпеки правоохоронну функцію в сфері економічних злочинів мають втратити податкова міліція (в структурі Державної фіскальної служби, яка має бути ліквідована), СБУ та Нацполіція.

Але СБУ залишить собі повноваження, тому дефакто створення Бюро економічної безпеки стане лише об'єднанням податкової міліції з поліцією.

«На фінансування створення Бюро економічної безпеки в бюджеті 2021 року передбачили 1 млрд грн, на податкову міліцію - ще 1,5 млрд грн. Фінансування СБУ становитиме 15 млрд грн», – йдеться у повідомленні.

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^