Українська влада не виключає можливості введення локдауну в Україні на період новорічних свят. Так, прем`єр Денис Шмигаль під час засідання уряду у середу, 25 листопада, заявив, що наразі мови про запровадження більш жорстких карантинних заходів зараз не йде. Водночас уряд готується до різних сценаріїв, зокрема і до можливого введення карантину зимових свят.

«Ми розуміємо, що кінець грудня та початок січня — це період новорічних свят. Це зустрічі, ярмарки, тісні контакти між людьми. І все це може дати значний поштовх до сплеску хвороби, якого медична система може не витримати. Уряд не приховує та говорить відкрито, що ми розробляємо план реагування на випадок погіршення ситуації», — заявив прем’єр-міністр.

Крім того пан Шмигаль додав, що ефективність та результат моделі карантину вихідного дня можна буде оцінити уже на початку грудня.

Тим часом у Київській школі економіки (KSE) зазначили, що у разі нагального введення карантину зразка весни 2020 року, протягом одного місяця економіка України втратить 0,3 п.п. ВВП або близько $440 млн. 

«Загалом повторення формату обмежень близького до весняного карантину призведе до того, що потреби у фінансовій допомозі бізнесу та населенню складуть приблизно 23 млрд грн», – йдеться у презентації KSE. 

За оцінками Центру макроекономічного моделювання KSE, продовження «карантину вихідного дня» до кінця року призведе до втрати 0,14 п.п. ВВП.

«У разі продовження карантину «вихідного дня» захворюваність зростатиме, при цьому Україна програватиме й на епідеміологічному, й на економічному фронті, оскільки частина підприємств змушена не працювати у суботу та неділю», – зазначив керівник Центру макроекономічного моделювання KSE Юрій Шоломицький.

І додав, якщо введуть повний карантин до кінця року, то він буде менш болісний, ніж навесні, й матиме незначний вплив на економіку.

Загалом витрати держави, які також враховували підтримку пенсіонерів, під час весняного карантину склали 33,4 млрд грн.

«У разі посилення карантинних заходів, підтримка бізнесу та людей потребують додаткового фінансування», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають економісти, пакет підтримки у разі посилення карантину може дублювати весняний пакет підтримки:

- скасування на місяць ЄСВ для фізосіб-підприємців (ФОП), виплати ФОП з дітьми;- субсидія на послуги ЖКГ у грудні-січні (борг перекладається на уряд);- скасування податку на майно на місяць;- розширення програми «5-7-9» як підтримки власне бізнесу.

У KSE також вважають, що отримати кошти на підтримку економіки можна декількома способами: зовнішні запозичення; перенаправлення коштів, виділених на капітальні видатки бюджету — тимчасова зупинка будівництва інфраструктури (у т.ч. доріг); використання ще не витрачених коштів Фонду боротьби з COVID-19. 

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^