За рік після прийняття нової редакції закону "Про державні закупівлі", завдяки конкуренції постачальників на торгах з проведення спрощених закупівель від 50 тис. грн органи влади та підприємства змогли заощадити 2,9 млрд грн від запланованого бюджету, йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

У відомстві наголосили, що до цього більшість замовників могли безпосередньо укладати контракти з постачальниками на суму до 200 тис. грн (для закупівель товарів і послуг) й 1,5 млн грн (для робіт). Для підприємств-монополістів ця сума була ще вищою: 1 млн грн для робіт і послуг й 5 млн грн для робіт. 

«Новий закон відкрив ринок невеликих закупівель для малого та середнього бізнесу, який отримав можливість подаватися на недорогих торгах. За рік у спрощених закупівлях взяли участь 44 тис. учасників», - зазначив генеральний директор ДП "Прозорро" Василь Задворний. 

Водночас оновленим законом передбачена й швидша альтернатива обов'язковим спрощеним закупівлям - електронний каталог Prozorro Market, який працює за принципом онлайн-магазину, де замовники можуть у декілька кліків купувати невеликі партії товарів широкого споживання: паливо, канцелярію, продукти, комп'ютерну техніку, медичні вироби. 

«На сьогодні в Prozorro Market понад 1 тис. постачальників продають близько 14 тис. товарів», – йдеться у повідомленні. 

Серед позитивних результатів від впровадження нового закону в Мінекономіки називають економію держави у сумі 1,8 млрд грн завдяки тому, що бізнес отримав право виправляти свої помилки у тендерній пропозиції. 

Крім того, замовники захистилися від ризику демпінгу у понад 2 тис. закупівлях очікуваною вартістю у 4 млрд грн завдяки тому, що тепер електронна система Prozorro підсвічує аномально низькі пропозиції (які на 30-40% нижчі за ціни конкурентів).

«Учасники повинні їх обґрунтувати», - йдеться у повідомленні. 

Ще 140 млн грн були повернуті підприємцям, чия скарга на порушення своїх прав у закупівлях була задоволена Антимонопольним комітетом. До введення нової редакції закону кошти за подачу скарги бізнесу не поверталися.     

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^