Рахункова палата завершила перший за всю історію незалежності України аудит Верховної Ради після того, як знайшла недоліків і порушень на 50 млрд грн, про це йдеться у повідомленні Рахункової палати.

«Це перший аудит в історії – Верховна Рада не перевірялася жодного разу за час незалежності нашої держави. Ми охопили 7 років – 2013-2019 роки, щоб не було упередженості. Перевірили, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти та як відбувалося управління держмайном апаратом Верховної Ради», – зазначив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

За 2013-2019 роки апаратом Ради, управлінням справами апарату парламенту, а також підприємствами, установами та організаціями їх сфери управління було використано 7,7 млрд гривень коштів державного бюджету та майже 114 млн гривень коштів місцевих бюджетів. 

«Основна частина коштів, які були використані за 7 років, пішла на здійснення законотворчої діяльності парламенту (51%), обслуговування та організаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення Верховної Ради (44%), фінансову підтримку санаторно-курортного комплексу, висвітлення діяльності парламенту через ЗМІ, а також розвиток електронного урядування (5%)», – йдеться у повідомленні.

Водночас, згідно з аудитом, апарат Ради не в повній мірі забезпечив продуктивне, результативне й економне використання бюджетних коштів, а також прийняття законних і своєчасних управлінських рішень при управлінні коштами бюджету та держмайном. 

Аудитори зазначають, що в 2014-2017 роках кошториси парламенту не затверджувалися, а на 2013 і 2019 були затверджені з порушенням термінів. Також через відсутність своєчасного ініціювання перерозподілу бюджетних асигнувань на кінець 2013-2019 не використано більше 475 млн гривень.

В управлінні справами апарату Ради, а також на підпорядкованих підприємствах, установах і організаціях, станом на 1 січня 2020 значилося нерухоме майно загальною вартістю понад 2,4 млрд гривень і транспортні засоби – на 19,8 млн гривень.

«Аудит встановив, що на 5,7% загальної площі земельних ділянок відсутні правовстановлюючі документи на право постійного користування земельними ділянками», – йдеться у повідомленні.

За результатами аудиту Рахункова палата надала Раді ряд рекомендацій, спрямованих на усунення виявлених порушень та недоліків, вдосконалення системи внутрішнього контролю й аудиту, управління держмайном.

Зокрема, парламенту рекомендовано затвердити постановою положення про апарат Ради, вдосконалити ряд законодавчих актів, у тому числі з управління держмайном, оплаті праці в держсекторі, механізму здійснення виплат, передбачених депутатам парламенту на оренду житла. 

 

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^