Адміністрація Дональда Трампа використовує нові технологічні методи, купуючи доступ до комерційної бази даних, яка містить інформацію щодо пересування власників мільйонів мобільних телефонів у США, та використовує цю інформацію для виявлення нелегальних мігрантів, повідомляє The Bell, посилаючись на The Wall Street Journal.

 «Дані геолокації викачуються зі звичайних мобільних додатків, включаючи ігри, сервіси погоди й електронної комерції, яким користувачі самі вирішують визначати своє місце розташування. Міністерство національної безпеки використовувало цю інформацію для пошуку нелегальних мігрантів, які згодом були заарештовані», – свідчать джерела WSJ, знайомі з цими практиками.

Один із підрозділів відомства таким чином відстежує мобільну активність у незвичайних місцях, наприклад, на пустельних просторах вздовж мексиканського кордону.

Опитані WSJ експерти стверджують, що формально влада нічого не порушує, бо купує доступ до цих даних у комерційної структури – те ж саме може робити будь-яка приватна компанія.

«Але фахівці обмовляються, що купівля й використання подібних знеособлених даних ще ніколи не оскаржувалися в суді», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з держзакупівель одного із підрозділів міністерства нацбезпеки слідує, що ще у 2017 році воно почало закуповувати дані геолокації у невеликій компанії Venntel Inc. у місті Херндон (штат Вірджинія). Кілька своїх менеджерів і патентів компанія ділить з фірмою Gravy Analytics, головним гравцем на ринку мобільної реклами у світі.

Представник міністерства нацбезпеки підтвердив виданню, що відомство купує дані, але не коментуватиме, як використовує їх у своїй роботі.

«У будь-якому випадку ці дані не дозволяють визначити особистість людини», – зазначив він.

Використання дані стільникових операторів для того, щоб визначати місцезнаходження телефону конкретної людини, в США було заборонено Верховним судом.    

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^