У 2020 році Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) інвестував в інфраструктурні та інноваційні проєкти в Україні понад 1 млрд. У результаті показник на понад 50% перевищує результати 2019 року. Про це розповів голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон в інтерв’ю Укрінформу.

«Ми активізували інвестиції для розв’язання проблем довгострокового соціального та економічного розвитку Східної України та інтеграції регіонів, що постраждали від конфлікту, а також модернізації дорожньої інфраструктури», - розповів банкір.

Зокрема ЄІБ і Україна підписали кредитну угоду на €340 млн , що допоможе відновити соціальну інфраструктуру, покращити комунальні послуги, а також реконструювати адміністративні будівлі в багатьох містах на сході країни. Також надано €100 млн на модернізацію доріг у Луганській області.

Крім того банкір нагадав про підписання кредитної угоди на €300 млн  для підвищення енергоефективності майже 1000 громадських будівель і надання €200 млн на покращення громадського транспорту в Україні.

«Завдяки цьому кредиту 20 середніх та великих українських міст модернізують рухомий склад електричного громадського транспорту (трамваїв, тролейбусів, вагонів метро та електробусів)», - йдеться у повідомленні.

Ще €30 млн ЄІБ надав для модернізації та цифровізації «Укрпошти» та €50 млн - для стимулювання інновацій та підприємницької екосистеми в Україні (кредит на розвиток інноваційного парку UNIT.City).

Своєю чергою Київ залучить €30 млн кредиту від ЄІБ на впровадження сучасних світлодіодних систем зовнішнього освітлення.

Торік ЄІБ також скерував €75 млн: ПроКредит Банку (€25 млн), Правекс Банку (€30 млн) та Укрексімбанку (еквівалент €20 млн у гривні) – для підтримки українських малих і середніх підприємств та компаній із середнім рівнем капіталізації, які постраждали від економічного впливу пандемії коронавірусу.

Україна розпочала співпрацю з ЄІБ з 2004 року у створенні нормативно-правової бази з метою залучення його ресурсів для втілення інфраструктурних, енергетичних, природоохоронних та інших інвестиційних проєктів.

У 2007 році відкрилося представництво ЄІБ в Україні.Відтоді обсяг наданих ЄІБ фінансових ресурсів в Україні, - як у державному, так і в приватному секторі, - сягнув майже €7,46 млрд у межах реалізації пів сотні проєктів.  

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^