Банк міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements, BIS) попередив, що хвилі банкрутств, викликані пандемією коронавируса, приведуть до втрати $1 трлн вартості глобальних ринків корпоративного боргу, пише Bloomberg.

«Очікується зростання банкрутства компаній, оскільки заходи з підтримки кредитування згорнуті, а нові споживчі звички і ділова практика прискорять скорочення окремих секторів», - йдеться в щоквартальному звіті, опублікованому в понеділок BIS. «Насувається зростання корпоративних банкрутств, що призведе до збитків по кредитах, які необхідно буде покрити або фінансовою системою, або платниками податків».

Що рухає ринками

Похмурі перспективи проявляються лише через рік, як пандемія викликала турбулентність на кредитних ринках. І хоча ринкові оцінки в цілому відновилися, слабкі компанії очікують ще більше проблем, згідно BIS.

Згідно зі звітом, втрати в секторі туризму, який постраждав через обмеження, введені по всьому світу, за прогнозами, збільшаться більш ніж на 8 процентних пунктів у порівнянні з періодом 2018-19 років.

Очікується, що рівень втрат по кредитах в сфері торгівлі, транспорту і соціальних послуг зросте на 1,5-3%. Однак додаткові втрати в комунікаціях, нерухомості і комунальні послуги, ймовірно, будуть незначними.

У звіті говориться, що географічний вплив також буде нерівномірним: найбільше зростання кредитних збитків припаде на Великобританію, за якою слідують Франція і Італія.

Але хоча спад у зв'язку з пандемією особливо болючий для секторів, найбільш чутливих до ізоляції, сукупний рівень збитків зростатиме менше, ніж під час глобальної фінансової кризи 2008 року.

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^