Брати Клюєви, олігархи Сергій Курченко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов та Петро Порошенко, а також колишній президент-втікач Віктор Янукович потрапили у поле зору проєкту FinCEN Files – бюро Департаменту фінансів США, яке збирає "підозрілі фінансові транзакції" з багатьох причин – який опублікував дані про підозрілі транзакції на суму близько $2 трильйонів, про це зазначає журналістка, співавторка розслідування Тетяна Козирєва у колонці для УП.

«Одна із підозрілих транзакцій – корупція, інша – фінансування тероризму, торгівля зброєю чи наркотиками... Список причин, через які ви можете потрапити у поле зору фінансової розвідки США, довгий», – зазначається у повідомленні.

За словами пані Козирєвої, FinCEN тривалий час був залучений до пошуку та повернення активів «сім'ї Януковича». Більшість знахідок передали в Україну. Як ними скористалися – риторичне запитання», – наголосила вона.

І додала, що коли FinCEN моніторив підозрілі транзакції (suspicious activities reports або SAR) Януковича та його найближчих соратників, то під руку потрапив американський політтехнолог Пол Манафорт.

«Репорт FinCEN на Манафорта чекав свого часу майже чотири роки аж до 2018, коли його передали до Департаменту юстиції у межах розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії у вибори США 2016 року. Більшість матеріалів FinCEN, які отримав DOJ на запит Мюллера, потрапили до журналістів BuzzFeed News і ICIJ. Це транзакції на $2 трильйони із географією, співмірною із мапою світу», – додала журналістка.

За її словами, обравши Україну на інтерактивній карті FinCEN Files, можна побачити 489 транзакцій, надісланих і отриманих через українські рахунки на загальну суму $500 мільйонів.

«Натиснувши «покажіть мені банки», можна побачити довгий список банків, через які пройшли усі ці підозрілі транзакції. Є серед них і Приватбанк, який ще донедавна був у власності Ігоря Коломойського, і вже збанкрутілий Надра банк Дмитра Фірташа, ТА Перший міжнародний банк Ріната Ахметова...», – пише пані Козирєва.

І додає, що український олігарх Дмитро Фірташ та підконтрольні йому компанії просунули мільярди доларів через світову фінансову систему, великі американські та британські банки. При цьому перші підозрілі операції Фірташа, які потрапили до FinCEN Files, датовані ще 2003 року.

«У серпні 2008-го компанія Фірташа Bothli Trade AG надіслала $78 101на банківські рахунки Періясамі Сандералінгама, який і допоміг Фірташу підкупити індійських чиновників, згаданих у обвинуваченні уряду США. У 2017 році JPMorgan Chase прозвітував FinCEN про $230 мільйонів США підозрілих транзакцій компанії Андрія Клюєва NoviRex Sales LLP. Саме NoviRex оплачувала політичні консультації для Партії регіонів від Пола Манафорта, колишнього керівника президентської кампанії Дональда Трампа в США», – додала Козирєва.

За її словами, файли FinCEN також містять звіт представників правоохоронних органів України, де детально описана мережа офшорних компаній, пов'язаних з бізнес-операціями Клюєва, які розслідуються за підозрою у відмиванні та розкраданні бюджетних коштів.

«Зокрема йдеться про придбання сім'єю Клюєвих президентської садиби «Межигір'я», де проживав Янукович», – йдеться у повідомленні.

Додається, що крім цього, з 2012 по 2017 рік Bank of New York Mellon звернув увагу правоохоронних органів США на $263 мільйонів підозрілих транзакцій компаній, підконтрольних Ігорю Коломойському.

«Мова йде про британську компанію Claresholm Marketing Ltd, яка посідала центральне місце в схемі відмивання грошей Коломойського із Приватбанку протягом 2006-2016 років. Ця схема детально описана у судовому позові Приватбанку на адресу українського олігарха у штаті Делавер, США», – йдеться у повідомленні.

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^