Останній тиждень лютого для фондових ринків став гіршим після фінансової кризи. Так, десять мільярдерів втратили понад $83,4 млрд. Серед них – жодного мільярдера з Азії, повідомляє Forbes.

 

«Втрати ще десятків мільярдерів оцінюються в сотні мільйонів доларів», – пише видання.

Найбагатша людина у світі, Джефф Безос, втратив минулого тижня $14,1 млрд – більше, ніж хто-небудь ще з рейтингу Forbes. На закритті торгів у п’ятницю капітал Безоса оцінювався у $113,6 млрд.

«Через закриття фабрик у Китаї Amazon вже зараз турбується про те, як забезпечити достатню кількість товарів до щорічного розпродажу – так званого Prime Day, який запланований на липень», – йдеться у повідомленні.

Статок Воррена Баффета зменшився на $9,8 млрд – до $80,3 млрд. У понеділок, 24 лютого, мільярдер заявив, що паніка через коронавірус не вплине на його стратегію. «Ми вважаємо, що коронавірус не вплине на інвестиції в перспективі 20 або 30 років», – заявив він.

Минулого тижня статок Ілон Маска знизився на $8,9 млрд, до $34,7 млрд. «Коронавірус, швидше за все, зірве план агресивного розвитку Tesla в Китаї. Через епідемію компанія була змушена закрити свій новий завод у Шанхаї на два тижні», – пише видання.

Трохи менше Маска втратив засновник і глава соцмережі Facebook Марк Цукерберг – $8,5 млрд. Як відомо, Facebook за рік заробив $20 млрд на рекламі в придбаному у 2012 р. за $715 млн, Instagram. Наразі його використовують понад мільярд користувачів.

Акції Microsoft, які до цього демонстрували впевнене зростання теж різко подешевшали. Капіталізація компанії, яка 30 січня досягла рекордно високого рівня, впала на $53 млрд після того, як компанія попередила інвесторів, що не зможе виконати квартальний прогноз по продажах через проблеми у її постачальників у Китаї.

Статок співзасновника Microsoft Білла Гейтса скоротився на $6,6 млрд. «Однак, у нього залишилося достатньо, щоб утриматися на другому місці в списку найбагатших людей світу», – зазначається у повідомленні.

В Європі мільярди втратили фешен-магнати Амансіо Ортега і Бернар Арно. Понад 33% всього одягу та текстилю виробляється в Китаї, і спалах коронавірусу порушив ланцюжок постачання як брендам класу люкс, так і мас-маркету.

«Не дивно, що капітал Арно зменшився на $7,4 млрд – до $97,8 млрд після того, коли впали акції його компанії LVMH. Іспанський мільярдер Амансіо Ортега, власник Zara, втратив $6,1 млрд: його статок скоротився до $70,9 млрд», – зазначає видання.

Серед інших магнатів, які втратили мільярди на фоні коронавірусу: Ларрі Еллісон (Oracle) – $7,7 млрд, Ларрі Пейдж (Alphabet) – $7,3 млрд і Сергій Брін (Alphabet) – $7 млрд.

Азійські мільярдери ще до минулого тижня побачили, як їх статок тане через епідемію. Тому в списку десяти осіб, які зазнали найбільших втрат минулого тижня, немає нікого з Китаю.

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^