Демократи випустили величезну доповідь за підсумками антимонопольного розслідування проти Apple, Google, Amazon і Facebook. У якості одного із заходів вони запропонували ввести структурний поділ. Демократи в конгресі США випустили 449-сторінкову доповідь за підсумками 16-місячного антимонопольного розслідування проти Apple, Google, Amazon і Facebook. Конгресмени прийшли до висновку, що всі чотири компанії зловживають своїм становищем на ринку, і запропонували їх розділити, прийнявши відповідні поправки до антимонопольного законодавства, повідомляє CNBC.

До кожної з компаній у конгресменів є окремі претензії. Наприклад, Facebook визнали монополістом у секторі онлайн-реклами та на ринку соцмереж.

«Особливі претензії викликало придбання компанією додатку Instagram у 2012 році, яку розцінили як спробу купити конкурента», – йдеться у повідомленні.

Відносно Amazon конгресмени прийшли до висновку, що компанія Безоса займає монопольне становище в онлайн-рітейлі. Частку Amazon автори звіту оцінили у 50% американського онлайн-ринку, а не 40%, як стверджують більшість досліджень. 

У Apple знайшли монополію на ринку мобільних додатків для iOS. У доповіді зазначається, що компанія використовує контроль над своєю операційною системою для створення бар'єрів і дискримінації конкурентів. 

Компанію Google автори доповіді вважають монополією у сфері пошукових систем і на супутньому рекламному ринку.

«Компанія працює як «екосистема взаємопов'язаних монополій», – йдеться у документі.

У повідомленні зазначається, що на практиці це може включати сценарій примусового відділення YouTube від Google або аналогічний процес для Facebook і компаніям Instagram і WhatsApp, що їй належать.

Крім того перекласти на компанію обов'язок самостійно доводити, що їх угода не завдасть шкоди конкуренції. При цьому, антимонопольним регуляторам пропонують відразу розглядати будь-які злиття з участю домінуючих платформ як антиконкурентні.

Лідерам ринку також запропонують зробити свої послуги сумісними з конкурентами й пропонувати «рівні умови для рівних продуктів».    

Коментарі Facebook

Підписатися на нові блоги на платформі Інвестгазета:

 

Курси валют

Офіційні курси основних валют (НБУ) на сьогодні
Долар США
ЄВРО
Фунт стерлінгів

 

^