Выделенное

Заробітні плати активно відновлюються після карантинного піку у березні-квітні 2020 року

Відповідно до опублікованих даних Держстату заробітні плати продовжують активно відновлюватись після просідання в березні-квітні. Однак, з урахуванням сезонності середня номінальна зарплата в червні була все ще на 1.4% нижче порівняно з піком у лютому, а реальна – на 3.6%.
 
З урахуванням сезонності найбільше порівняно з лютневим рівнем знизились номінальні зарплати в готельному та ресторанному бізнесі (на 34%), в операціях з нерухомим майном (на 10.7%), у фінансовому секторі (на 9.1%) та транспорті (на 8.6%). Натомість, за цей же період зросли зарплати в медицині (на 6.6%), освіті (на 1.8%), сільському господарстві (на 1.7%). Порівняно з локальним мінімумом у квітні середні зарплати виросли майже у всіх секторах, окрім державного управління, де на динаміці позначилось обмеження зарплат на період карантину 47 230 грн.
 
Загалом, динаміка зарплат демонструє достатньо високу їхню гнучкість – у період карантину бізнес достатньо швидко адаптував їх до нових реалій, використовуючи такі варіанти як скорочення робочого тижня, неоплачувані відпустки, обмеження виплат премій тощо. Тому негативні наслідки для рівня безробіття, як і під час попередніх криз, не повинні бути настільки значними як в середньому в інших країнах.
 
У найближчі місяці очікую, що зростання реальних заробітних плат отримає позитивний імпульс від відновлення діяльності в готельно-ресторанному бізнесі та транспорті, а також сподіваюсь, і від скасування обмежень зарплат у державному секторі. Водночас, подальше зростання реальних зарплат у реальному вимірі має уповільнитися порівняно з допандемічними темпами через відносну обмеженість трудової міграції та послаблення потенціалу зростання продуктивності праці.
 
Різкі підвищення мінімальної заробітної плати матимуть лише короткострокові ефекти, які надалі нівелюватимуться зростанням інфляції та зниженням ефективності бізнесу.
 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^