Щодо Закону про запобігання земельному рейдерству


22.05.2018 року у першому читанні ВРУ ухвалила Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні. 

Новий закон покликаний запобігти корупції та рейдерству у питання оренди землі. В Україні виникла така ситуація, що практично в кожному полі орендують землю один або два орендарі, або навіть три і постійно збільшується кількість одноосібників, які планують господарювати самостійно.

На думку авторів законопроекту, є доцільним на законодавчому рівні визначити правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення, якими:

  • надати право землекористувачу, який використовує значну частину земель масиву, на одержання в оренду земель під польовими дорогами (із встановленням обов’язку встановлення земельних сервітутів для доступу до інших земельних ділянок масиву;
  • надати орендарям земельних ділянок, розташованих у масиві, право надавати їх у суборенду орендарю іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди.
  • надати право землекористувачу, який використовує істотну частину земель масиву (75 % від загальної площі), на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві,
  • надати можливості фізичним та юридичним особам використовувати земельні ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, яке буде набуватись без проведення земельних торгів.

Слід зазначити, що запропонований механізм не є консолідацією земель у класичному її розумінні. Реальна консолідація земель в Україні можлива лише за умови зняття мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Проте запропоновані заходи забезпечать можливість вирішити більшість існуючих проблем землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення і стануть запобіжниками для порушення прав та охоронюваних законом інтересів землевласників та землекористувачів.

Також зауважу, що тенденції, які спостерігаються у аграрному секторі економіки держави, свідчать про те, що навіть після зняття мораторію оренда землі буде тривалий час продовжувати залишатись основою агарного землекористування в Україні. Тому ці заходи будуть корисними і в умовах майбутнього ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення.

Таким чином, законопроект пропонує власникам і орендарям справедливі умови господарювання в рамках одного поля. Наприклад, визнати комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ та міст землі колективної власності тих колективних сільгосппідприємств, які ліквідовані, та надати можливість членам колективних підприємств, паювання у яких завершилося, до 2020 року перерозподілити між собою залишок сільгоспугідь. А також передати землі несільськогосподарського призначення до комунальної власності та встановити кінцевий строк виділення нерозподілених ділянок.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^