Як внести зміни до заповіту?

Про складання заповіту замислюються не тільки люди похилого віку, але й українці у повному розквіті сил. Адже хочеться, щоб нажите майно дісталось саме тим близьким людям, котрі на це заслуговують. 

За минулий рік у столиці посвідчили більше 12 тисяч заповітів. Це найпопулярніша нотаріальна послуга серед киян. Та бувають випадки, коли необхідно внести зміни до вже існуючого заповіту. Наприклад, зустріли родичів, про яких раніше не знали, або з’ясували щось таке про близьких, що змусило задуматись про їхню надійність.

Для початку давайте розберемось, що ж таке заповіт

Заповіт – це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має особа з повною цивільною дієздатністю, тобто той, кому виповнилося 18 років.

Зауважте, що заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт або внести до нього зміни.

Відтак, пізніше складений заповіт скасовує раніше складений повністю або у частці, в якій вона суперечить заповіту, складеному пізніше (ст. 1254 ЦК).

Заповіт може бути скасований шляхом подання відповідної заяви нотаріусу або тому органу, на який покладено вчинення нотаріальних дій. Таким чином, скасування раніше складеного заповіту може і не супроводжуватися складанням нового заповіту або внесенням змін у раніше складений заповіт.

Пізніше складений заповіт остаточно скасовує попередній навіть у тому разі, коли наступний заповіт у свою чергу буде скасований заповідачем.

Порядок скасування чи зміни заповіту

Нотаріус, завідувач державним нотаріальним архівом при одержанні заяви про скасування заповіту, а також при наявності нового заповіту, який скасовує чи змінює раніше складений заповіт, роблять про це відмітку на примірнику заповіту, що зберігається у справах державної нотаріальної контори (приватного нотаріуса), у державному нотаріальному архіві, і відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій та в алфавітній книзі обліку заповітів.

Якщо заповідач подасть примірник заповіту, що є в нього, то напис про скасування заповіту робиться і на цьому примірнику, після чого він разом із заявою (коли заповіт скасовується заявою) додається до примірника, що зберігається у справах державної нотаріальної контори (приватного нотаріуса), у державному нотаріальному архіві.

Справжність підпису на заяві про скасування заповіту має бути нотаріально засвідчена.

Нотаріус, якому в ході посвідчення заповіту стало відомо про наявність раніше складеного заповіту, повідомляє про вчинену нотаріальну дію державний нотаріальний архів, нотаріуса чи орган місцевого самоврядування, де зберігається примірник раніше посвідченого заповіту.

Зазначене стосується і нотаріуса, який одержав на зберігання для передавання заповіт, посвідчений однією з посадових осіб, перелічених у статті 40 Закону «Про нотаріат».

Нотаріус, завідувач державним нотаріальним архівом при одержанні заяви про скасування секретного заповіту, а також за наявності нового секретного заповіту роблять про це відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій та в алфавітній книзі обліку заповітів.

Якщо заповідач подасть примірник свідоцтва про посвідчення та прийняття на зберігання секретного заповіту, то напис про скасування заповіту робиться і на цьому примірнику, після чого він разом із заявою (коли заповіт скасований заявою) додається до примірника свідоцтва, що зберігається у справах державної нотаріальної контори (приватного нотаріуса), у державному нотаріальному архіві.

У разі скасування секретного заповіту за заявою заповідача нотаріус повертає заповідачу підписаний ним конверт, в якому зберігається секретний заповіт.

Справжність підпису заповідача на заяві про скасування секретного заповіту має бути нотаріально засвідчена.

Заповіт подружжя може бути скасований кожним із подружжя лише за життя обох із подружжя.

Відомості про заповіти підлягають обов'язковій державній реєстрації у Спадковому реєстрі.

Якщо у Вас є питання щодо складання заповіту чи процедури спадкування, звертайтесь до Управління з питань нотаріату столичної юстиції http://www.justicekyiv.gov.ua/notariat_gtuy.html.

Захищайте свої права разом із Мін’юстом!

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^