Як відповідальним водіям захистити свої права?

З листопада 2017 року на розгляді Верховної Ради України перебуває законопроект № 7286 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху». Цим проектом передбачається підвищення штрафів за порушення Правил дорожнього руху у декілька разів.

Так, наприклад, за керування транспортом особою, яка не має права керувати таким транспортним засобом, штраф може сягнути 10 200 гривень (наразі – 510 гривень). Якщо водій повторно сяде за кермо, не маючи права керувати таким транспортним засобом, то вже доведеться сплатити вчетверо більше – 40 800 гривень.

Проте бувають випадки, коли на добросовісних водіїв накладають невмотивовані штрафи, тим самим порушуючи їхні права.

Тож як водіям захистити свої права?

Працівник патрульної поліції не має права притягати водія до адміністративної відповідальності без доказів та з’ясування всіх обставин справи. Звинувачення не може ґрунтуватися лише на припущеннях працівника патрульної поліції. Так, стаття 62 Конституції України передбачає, що всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Якщо ж поліцейський встановив докази, які вказують на вчинення правопорушення, та посилається на них, водій має право ознайомитися з цими доказами, навіть якщо це відеозапис нагрудної камери інспектора. А якщо працівник поліції відмовився надати водію для ознайомлення такий відеозапис, можна вважати, що такого доказу не існує.

Оскарження штрафів за будь-які порушення в сфері дорожнього руху (в тому числі перевищення швидкості) здійснюється відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стаття 251 КУпАП передбачає, що доказами у справі про адміністративне правопорушення є будь-які фактичні дані, на основі яких посадова особа встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, провину особи в його вчиненні та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. Такі дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, показаннями технічних приладів і засобів, що мають функції фото- та відеозйомки (до таких технічних засобів відноситься і пристрій TruCam).

КУпАП встановив для водіїв лише 10-денний строк на оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Відлік починається з наступного дня від дня винесення постанови.

Після отримання копії постанови водій має право звернутися за захистом своїх прав до керівництва патрульної поліції. Якщо такі звернення ігнорують, рекомендую звернутися до суду. Заяву треба подати до суду за місцем прописки водія або за місцеперебуванням відповідача, тобто працівника поліції.

Позовна заява має ґрунтуватися на нормах КУпАП. У ній слід обов’язково зазначити, чому водій вважає цю постанову незаконною. Позовну заяву можна надіслати поштою. Але якщо позовна заява відправляється останнього дня вказаного строку, вона має потрапити на пошту не пізніше 12 години ночі, інакше буде вважатися, що надійшла на 11 день, а отже, відбулося порушення процесуального строку, і таку заяву суд може не прийняти.

Статтею 288 КУпАП передбачено, що особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати судового збору.

Крім цього, Пленум Вищого адміністративного суду України оприлюднив постанову «Про практику застосування адміністративними судами положень Закону України від 8 липня 2011 року №3674-VI «Про судовий збір»», в якій зазначив, що за подання до суду адміністративного позову про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення, якщо особу притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено адміністративне стягнення (штраф), судовий збір сплачувати не треба.

На час, коли справу розглядають у суді, дія постанови тимчасово припиняється, а штрафні санкції не нараховуються. Лише якщо суд відмовляє у задоволенні позовних вимог, постанова набуває чинності.

Стаття 268 КУпАП передбачає перелік прав тих, кого притягують до адміністративної відповідальності. Так, особа має право:

- ознайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання;

- під час розгляду справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця в галузі права, який, за законом, має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи;

- виступати рідною мовою та користуватися послугами перекладача, якщо не володієте мовою, якою ведеться провадження;

- оскаржити постанову по справі.

У разі застосування радарів TruCam йдеться про порушення швидкісного режиму. Автомобіліст має право ознайомитися з усіма матеріалами, пов’язаними з передбачуваним порушенням, які поліцейський зобов’язаний надати. Відмова поліцейського щодо ознайомлення з даними, отриманими в результаті застосування TruCam, є протиправною і не допускається.

Порушення, що зафіксоване на пристрій TruCam, як і будь-яке інше порушення в сфері дорожнього руху, можна оскаржити в суді відповідно до вимог КУпАП. Але враховуючи його високоточні свідчення, оскаржити буде складно у порівнянні з відомим «Візиром».

Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь за правовою допомогою до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800213103 та захищайте свої права разом із Мін’юстом!

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^