Як в столиці горе - батьки сплачують аліменти?

Аліментами, відповідно до чинного законодавства, називаються кошти, котрі виплачуються дитині одним із батьків. Тобто ці кошти є власністю дитини, і батьки (опікуни) повинні витрачати їх на користь дитини. Аліменти батьки можуть сплачувати добровільно. Якщо компромісу досягти не вдається, далі рішення за судом. Багатьох батьків цікавить питання, чи зобов’язані вони платити аліменти на дитину, яка навчається у 2019 році. Законодавством передбачено, що платити батьки повинні до повноліття. Однак, якщо дитина ще навчається у виші, тоді батьки зобов’язані підтримувати її фінансово до 23-річчя.

«У столиці з початку року державні виконавці стягнули 120 мільйонів гривень на користь 12 тисяч дітей».

Так, наприклад, Подільським відділом державної виконавчої служби міста Києва було відкрито виконавче провадження про стягнення з батька Ярослава на користь матері Наталії аліментів у розмірі ¼ частини заробітку (доходу) щомісячно на утримання сина Дмитра, 2004 року народження, починаючи з 20.02.2008 і до досягнення ним повноліття. Вищевказане виконавче провадження перебувало на виконанні з 2008 року. Згідно з довідкою-розрахунком у боржника утворилася заборгованість зі сплати аліментів у розмірі 220 980,26 гривень.

У 2018 році державним виконавцем винесено постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 50% заборгованості, що становила більше 97 тисяч гривень. У ході проведення виконавчих дій та вжиття заходів щодо боржника про обмеження його прав у виїзді за межі України, керування транспортними засобами, полювання та користування зброєю боржником погашено заборгованість у розмірі 220 980 гривень та сплачено штраф на користь стягувачки у розмірі понад 97 тисяч гривень

У Дарницькому відділі державної виконавчої служби міста Києва перебуває провадження про стягнення аліментів з батька Віталія на користь матері Ірини на утримання малолітньої дитини – сина Віталія, 2009 року народження, у розмірі 10 тисяч гривень щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини, починаючи з 2015 року і до досягнення ним повноліття. Борг за період з 2015 по 2019 рік складав більше 250 тисяч гривень. На початку травня 2019 року до відділу надійшла квитанція від боржника про погашення заборгованості за вищевказаним провадженням на суму 251 тисячу гривень.

У Солом’янському відділі державної виконавчої служби міста Києва перебуває виконавче провадження про стягнення з батька аліментів на утримання доньки Марії, 1999 року народження, та доньки Софії, 2003 року народження, у розмірі ½ частини всіх видів заробітку боржника до досягнення дітьми повноліття, починаючи з 2004 року. Заборгованість станом на початок травня 2019 року становила більше 300 тисяч гривень. На рахунок обліку депозитних сум надійшли кошти для погашення повної суми заборгованості, які державним виконавцем перераховано на реквізити стягувача.

Відповідно до прийнятих змін, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Однак ця сума може бути присуджена лише в тому випадку, коли у батька чи матері, які проживають окремо, не вистачає коштів для того, щоб платити більші аліменти. Для того щоб отримати аліменти, один із батьків, з ким мешкає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом. У такому випадку аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми.

Справи розглядаються місцевими судами за місцем проживання чи реєстрації відповідача. У разі видачі судом виконавчого документа, стягувач може самостійно надіслати виконавчий документ за місцем роботи боржника або отримання ним інших доходів із заявою про здійснення відрахування аліментів, або подати заяву разом із оригіналом виконавчого документа для примусового виконання до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^