Вибори Пезидента України та структура економіки України

Нет описания фото.

За дивним збігом, результат виборів Президента України віддзеркалює пріоритети структурної підтримки економіки, як їх бачив уряд Порошенко-Гройсмана.

Всім відомо, які сфери економіки у нас в посиленому пріоритеті:

  1. галузі сфери ПЕК – паливно-енергетичного комплексу (за рахунок триразового зростання тарифів);
  2. банківська сфера (за рахунок надання можливості узаконеного заробітку на повітрі шляхом надання позик бюджету під 20% річних);
  3. сфера державного управління (за рахунок 3-4 кратного зростання зарплат центральних чиновників)

В сукупності зазначені галузі економіки за підсумками 2018 р. становили близько 20% валової доданої вартості економіки. Чинний президент набрав 24% голосів виборців.Галузі ПЕК та фінансовий сектор отримали майже 50% прибутку економіки за 2018 рік!!!

Нинішня модель економіки України нагадує фінансову піраміду, де державний бюджет забезпечує надвисоку прибутковість певних секторів економіки (компенсує населенню непомірно високі тарифи, платить захмарні реальні відсотки за позичені у банків кошти…), а сам потерпає від нестачі коштів для виконання своїх базових функцій.

В кінцевому підсумку фінансові ресурси майже цілком осідають у фінансовому секторі економіки або виводяться за кордон. Недарма ж наші центральні органи влади укомплектовані колишніми інвестиційними банкірами (або їх родичами). Зараз ця модель знаходиться на фінішній прямій свого колапсу, функціонуючи лише від траншу до траншу.

В поточному 2019 році Мінфіну катастрофічно не вистачає коштів. Мінфін бере в борг під 9,75% річних на зовнішніх ринках і під під 18-20% річних - на внутрішніх ринках. Однак, зростання поточних доходів державного бюджету становить лише 8,7% (січень-березень), а номінальне зростання промисловості – ще менше - 5% (січень-лютий).

Хотілося, щоб усі члени суспільства усвідомлювали нинішній ЖАЛЮГІДНИЙ стан економіки і не закидали в пику майбутньому президенту зайвих претензій.

Армія, мова, віра… Була країна, називалась СРСР, яка мала:

  • найсильнішу армію;
  • вєлікій і могучій русскій язик;
  • віру в світле комуністичне майбутнє. 

Де ця країна зараз? Не заперечую, є певні досягнення у вказаних напрямах, але закони розвитку суспільства (читай - закони економіки), як і закони природи, довго ігнорувати не вдасться. Не пустиш в двері, ввійде у вікно. На референдумі 1991 року відсоток людей, які не хотіли змін, становив лише 10%. Тому нинішні 25% показують, як ще нам далеко до умов тоталітарної економіки тотальної бідності.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^