Це повинен знати кожен, хто має відношення до бізнесу

Для іноземних інвесторів Україна була і лишається перспективною країною для інвестування. Великий потенціал легкої і харчової промисловості, вигідне географічне розміщення, великий відсоток світового агрокомплексу зосереджений саме на території нашої держави. І я вже не кажу про масштаби енергетичної, хімічної галузі та розвиток сфери машинобудування.

В умовах жорсткої конкуренції на світовому рівні кожен потенційний іноземний капіталовкладник при виборі: «А куди ж інвестувати?» буде обирати той варіант, де легше та надійніше вести свій бізнес.

Будемо чесними, умови для підприємницької діяльності в Україні ніколи не вирізнялися особливими перевагами. А зневіра у представниках  попередньої влади та збройний конфлікт на Сході значно ускладнили ситуацію і стали своєрідним інгібітором у економічних процесах, що розвивались, загостривши при цьому довгострокові економічні проблеми, що існували до цього. Інвестиційний клімат у країні за таких умов продовжував погіршуватись.

Що відбувається зараз?

По-перше - зменшення контролю держави над веденням бізнесу. Іншими словами дерегуляція. 

Яким чином? На сьогодні Уряд скасував державне цінове регулювання на ряд товарів і послуг, а також затвердив список будівельних робіт, для проведення яких не потрібно проводити дозвільні процедури. Також це лібералізація системи державного контролю, яка мінімізує кількість контактів органів контролю з представниками бізнесу, що суттєво зменшить корупційні ризики. 

До позитивних змін, що відбулись за останній рік у сфері реєстрації бізнесу, слід віднести вдосконалення процедури подання документів в електронній формі до органу реєстрації через Єдиний державний портал адміністративних послуг, та звісно, що вільний доступ для кожного в режимі он-лайн  до Державного реєстру обтяжень рухомого майна з метою отримання необхідних відомостей.

Також ми знищили монополію  у сфері державної реєстрації бізнесу та нерухомості, ці функції від Мін'юсту були передані нотаріусам, органам місцевого самоврядування та акредитованим суб’єктам.

Головна мета цих змін - зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції та дебюрократизація не тільки послуг у сфері реєстрації, а і ведення бізнесу загалом.

Але зменшення контролю з боку держави замало. Для створення комфортного бізнес-клімату потрібно забезпечити надійний захист для майна та капіталу інвесторів. Я говорю про боротьбу з рейдерством – явищем, яке ще з 90-х років існувало в Україні, набирало обертів та приймало нові форми. Але наразі з незаконними захопленнями майна на рівні державної реєстрації фактично покінчено!

Функціонування Антирейдерського закону та робота Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації - все це масштабні зміни, які реально та ефективно працюють та виступають каталізатором для залучення іноземних капіталовкладників у вітчизняний бізнес.

Якщо коротко про  результат роботи Антирейдерського закону, то наразі цей документ унеможливив реалізацію понад 90% рейдерських схем. Щодо Комісії, то у наступному блозі  знайдете корисну інформацію, яким чином і як діяти, аби повернути незаконно відчужене майно, якщо все ж хтось ризикне Вас його позбавити!

Поліпшення бізнес-клімату – справа спільна і потребує кропіткої та сумлінної праці кожного. Розвинуті країни досі займаються дерегуляцією, захистом права власності, постійно вдосконалюючись, і впевнений, що  будуть продовжувати це робити. Спрощення різних процедур, пов'язаних із діяльністю підприємців та постійне вдосконалення законодавства, прозорість та відкритість, простота та взаємна довіра – це те, що ми наразі реалізуємо.

Думаєте не впораємось? Не погоджуся!

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^