Выделенное

Той, хто біжить із України 2018: третя хвиля розвитку людства

Чому Той, хто біжить, хоче змінити свій вітчизняний неонуар на глобальний нуар? Тому що Він шукає те середовище, в якому окрім песимізму, розпачу за втраченою імперською індустрією, токсичної пропаганди та конфуціанської  «суспільної комірки із чітко прокресленими рамками», яке у купі показує його безвладність на фоні усього вище, Він знайде можливості для переосмислення себе як особистості без яких-небудь кордонів між розуміннями «добро» - «зло», «правильно» - «неправильно» і т.д., і знайде моральний інструмент для Дії.

Але ніяка рефлексія неможлива допоки Той, хто ще не біжить, де б він не знаходився, вовтузиться в Першій чи Другій Хвилях цивілізаційного розвитку. Що це за Хвилі? Згідно Е.Тофлера - Перша Хвиля розвитку людства базувалася на сільськогосподарському способі виробництва, Друга на індустріальному, а Третя на постіндустріальному, із усіма похідними наслідками для суспільства, економіки та індивідуума.

Наразі усі лиха глобальної спільноти та окремих держав, котрі «застрягли», виходять із кризи Другої Хвилі, котра вже по суті пройшла, але її щупальця в вигляді національних держав, індустріальної структури економіки, політичних систем, атомізації суспільства та перетворення Людини на Споживача і Виробника для ринку, все ще цупко тримають світ. Цивілізація Другої Хвилі – це таблиця Excel, де Людина була в одній із клітиночок Національного чи Державного Плану Розвитку, котрий був направлений на індустріалізацію, матеріальне виробництво продуктів, боротьбу із природою, стимулювання економіки за рахунок збільшення Споживання. У Людини була спільність із суспільством в якому вона жила – національність, життя Людини було Структуроване – вона була синхронізована із суспільством в якому вона жила, перебуванню Людини на цій планеті був даний Смисл – вона була стандартизована із іншими юнітами суспільства, через ящик їй казали що і як робити.

Криза Другої Хвилі почалася із-за поглиблення глобалізації та зміни суспільних запитів – автовиробникам Детройту було більш вигідно перенести виробництво до Китаю, що перетворило індустріальний район на «іржавий пояс», а суспільство почало потребувати товари та послуги вироблені неконвеєрним способом – збільшився попит на персональну освіту. Ці цивілізаційні зміни вибили ґрунт з-під ніг людей повністю інкорпорованих до системи Другої Хвилі. Наприклад після звільнення з заводу вони втрачали структуру та смисл життя, не знаючи що робити далі, тому вони знову знаходили себе, але на цей раз в шкідливих звичках. Друга Хвиля також дуже сильно психологічно виснажувала людей, вона зробила все щоби Людина стала одинокою, нещасливою та атомізувалася (це є відкриття нових ринкових можливостей для Системи), Людина шукала своє Щастя та Любов згідно романтичних образів нав’язаних телебаченням (що є, власне, ідіотизмом).

 У суспільному фокусі Другої Хвилі була постійна мишина метушня, котра емоційно розхитувала людей, відволікаючи від поточних проблем та зайвої рефлексії, наприклад був введений міф про те, що «геніальність та божевілля ходять поруч», який потім був неодноразово спростований дослідженнями.

Тому сьогоднішня світова криза є похідною від кризи цивілізації Другої Хвилі і немає виходу із неї, а є тільки перехід на іншу стадію розвитку – Третю Хвилю, котра буде змивати суспільні та економічні інститути попередньої цивілізації.

Перевага Того, хто біжить, в тому, що в наступаючому світопорядку знайти суспільність, організувати структуру свого життя та знайти його смисл можливо, і це є персональним вибором кожного.

Все більше домів-суспільств, незалежно від національності їх складових-цеглинок, починають входити до Третьої Хвилі та продукувати здорову атмосферу, в першу чергу через відчуття суспільності та побудови життя на нових цінностях. Одними із таких цінностей є акцентування уваги на людяності та відродження уваги до ключових ролей сім’ї і дому в процесі розвитку Людини.

Сім’я може замінити функцію освіти для дітей (персоналізуючи її), побороти проблему самотності, привчати людей працювати разом та прививати відчуття відповідальності (якщо є своя посадка, яка дозволяє вирощувати продукти для себе, а не для ринку, взагалі щось робити своїми руками для себе – це починаючий свій розвиток тренд - продукція буде все більше демасифікуватися та персоналізуватися).

Третя Хвиля в першу чергу дасть людям інструменти для того аби прибрати пасивність, безпорадність, безцільність буття та надати кожному відчуття того що «моє життя не даремне». Окрім сімей люди почнуть об’єднуватися навколо глобальних проблем, як-от: екологія, суспільний розвиток, інфраструктура. Декотрим людям, котрі потребують зовнішнього структурування їх життя, буде запропоновано вступити до різних організацій чи клубів по інтересам на кшталт чернецьких орденів. На жаль багато таких людей сьогодні стають жертвами різних сект та культів.

Хоча багато техносуспільств втратили сімейні цінності, їх члени будуть дуже активно навчатися у тих культур, де традиції збереглися, як-от Вірменія чи Монголія. Більш того буде збільшення інтересу до стилю життя африканських та латиноамериканських суспільств Першої Хвилі, котрі живуть у злагоді із Природою. Економічний базис все більше буде триматися на культурній основі, деградація останньої буде призводити до суспільного хаосу.

Третя Хвиля принесе із собою окрім нових цінностей також і зовсім інший соціальний характер Un Homme Nouveau – цей характер буде мати певні риси, за володіння якими Людина буде винагороджуватися та певні риси за які Вона буде каратися. Позитивні риси вже починають проявлятися сьогодні:

- менша запрограмованість та здібність до швидкої «розгрузки» свідомості;

- швидкість у виконанні;

- нонконформізм в розумних межах;

- впевненість перед лицем викликів;

- адаптація до виживання в важких умовах;

- здібність до виконання ручної роботи для самозабезпечення;

- повага до праці (як ручного, так і інтелектуального);

Третя Хвиля безповоротно змінить базис виробництва, розваливши індустріальну базу, та започаткує персоналізоване виробництво та виробництво для самозабезпечення, також буде змінений характер відносин між різними групами різних людей (національні держави розмиються).

Але це ще залишається в майбутньому, як мінімум до того моменту, допоки Люди не висадяться на Марсі та не скажуть потім землянам: «Кінчайте свої війни та дитячу поведінку, ви всього лише вірус на піщинці в просторі!». Це буде в силу того, що у марсіан буде зовсім інше світобачення та повне нерозуміння того, як можна руйнувати той світ в якому живеш. Саме тому в даний момент Той, хто біжить, вже усвідомлює, що шлях із однієї стадії розвитку до іншої лежить через освіту та усвідомлення Людей.

Тобто не тільки для Того, хто біжить, а взагалі для всього людства сьогодні Освіта буде ключиком до відкриття просторів Третьої Хвилі. Вона взагалі буде відрізнятися від індустріальної масової системи освіти, якою зараз хворі більшість суспільств – це буде індивідуальна освіта, яка буде надаватися в структурованому та вимогливому оточенні, одною із її цілей буде привчання до персональної та колективної відповідальності, швидкого дорослішання та початку ранньої праці. Основними наріжними стержнями її будуть:

- привчання до незалежності від думок одноліток;

- менша орієнтація на Споживання;

- менша гедоністична зацикленість на собі;

На жаль ця Освіта не буде доступна широким колам Людей, особливо зараз, але із розповсюдженням натиску Третьої Хвилі вона стане домінуючою. Адже саме Освіта дасть людям зрозуміти, що для зміни їх життя немає потреби в якомусь «месії», «сильній руці» чи інше, який би керував суспільством через прогнилу політичну систему Другої Хвилі. Зміни суспільств завтрашнього дня будуть відбуватися не зверху, а знизу. Очевидно, що з часом сучасні політичні системи самі по собі розваляться через свою неефективність та через неадекватний стиль управління, яке підходить до індустріального суспільства.

Так само і лідери Першої Хвилі були б неадекватними в управління національними державами Другої Хвилі. Наприклад візуалізуйте для себе Карла Лисого на чолі Франції початку ХХ століття, ну що Ви побачили? Так само некомфортно будуть виглядати сильні лідери як-от Бісмарк чи Джон Юз, великі індустріалізатори, в умовах сучасного лідерства, коли потрібно більше слухати, мати велику уяву та свідомо обмежувати свою владу.

Тому ті, хто стверджує, що в суспільстві можна щось змінити через політику або свідомо вводять в оману, або не бачать своєї реальної ролі на подіумі театру, власники якого ніколи не зацікавлені в змінах.

Той, хто біжить, відчуває  - Третя Хвиля вже по суті настала, хоча старий світ пручається, його криза поглиблюється і кінець епохи неминучий. Лише розвиток знань та усвідомлення Людьми Людей та світу навколо Людей пришвидшить якісний цивілізаційний перехід та амортизує негативні тренди трансформації.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^