Свобода вибору по-батькові: Що пропонують у Раді?

Кожен українець після досягнення 16-річного віку може на власний розсуд змінити ім’я та прізвище. У першому півріччі 2019 року в Києві 730 українців змінили свої імена. До цієї цифри належать і зміни прізвища після одруження чи, навпаки, розлучення, а також безпосередньо зміна імені. Хтось виправляє помилки батьків та змінює ім’я на більш звичне, а хтось хоче виділитись та придумує оригінальні імена. Відтак, Магістр змінив ім’я на Михайла, Сергій на Джеймса, Наталя на Марта, Анастасія на Ненсі, Данило став Даніелем.

Проте парламентарі збираються піти ще далі, а саме дозволити українцям змінювати на власний розсуд ще й по батькові. Наразі це можливо тільки у разі, якщо батько змінив своє ім’я (по батькові дитини, яка досягла 14 років, змінюється за її згодою).

У законопроекті пропонують внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексу, які дозволять особам від 16 років змінити на свій розсуд не лише свої прізвище та ім’я, але й по батькові. Водночас особа з 14 років матиме право змінити своє прізвище, ім'я та по батькові за згодою батьків. У разі якщо над 14-річною особою встановлено опіку, зміна прізвища, власного імені та по батькові буде здійснюватись за згодою опікуна.

Порядок зміни прізвища громадянином України за власним бажанням

Громадянин України, який бажає змінити прізвище за власним бажанням, подає за зареєстрованим місцем проживання до місцевого відділу державної реєстрації актів цивільного стану встановленого зразка заяву про зміну прізвища.

До заяви додається:

  • довідка з місця проживання заявника;
  • свідоцтво про народження заявника;
  • свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі);
  • свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);
  • свідоцтво про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
  • свідоцтво про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
  • фотокартка заявника розміром 3 х 4;
  • квитанція про сплату державного мита (розмір 0,3 неоподаткованого розміру доходів громадян = 17 грн х 0,3 = 5,1 грн).

Під час подання заяви працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану звіряє вказані в ній відомості з поданими документами, попереджає заявника про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і про необхідність обміну паспорта громадянина України.

Отримавши вищевказаний пакет документів, відділ ДРАЦС з метою підтвердження достовірності поданих документів отримує витяги щодо особи з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Витяги додаються до поданого заявником пакета документів. Також відділ ДРАЦС перевіряє відомості щодо заявника в архіві за місцем проживання особи. За потреби ДРАЦС направляє запити в архіви інших відділів ДРАЦС.

Також ДРАЦС направляє запит до територіального органу Національної поліції. Національна поліція за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безоплатно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни імені разом з усіма матеріалами до ДРАЦСу.

На основі отриманих даних ДРАЦС протягом трьох місяців готує висновок про дозвіл змінити прізвище або відмову і направляє його заявнику. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Підставами для відмови у наданні дозволу на зміну прізвища є:

  • здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;
  • наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;
  • офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;
  • подання заявником неправдивих відомостей.

У разі відсутності підстав для відмови відділ ДРАЦС видає особі Свідоцтво про зміну прізвища.

Що саме спонукало до зміни імені – сімейна історія, відновлення контакту з біологічними батьками чи просто забаганка – це особиста справа кожного. Проте не забувайте, що це не лише зміна документа, але й долі людини.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^