Економіка України мінус 12%: Стійким до кризових явищ залишилося тільки сільське господарство

За нашими оцінками, що ґрунтуються на опублікованих минулого тижня даних Держстату, падіння ВВП поглибилося до 12% р/р у квітні з 4.5% р/р у березні. Пасажирські перевезення фактично зупинилися, поглибилося падіння в промисловому виробництві, торгівлі та вантажному транспорті, тільки сільське господарство залишалося стійким до кризових явищ.

У квітні падіння промислового виробництва поглибилося до 16.2% р/р (з 7.7% р/р у березні), а сезонно-скоригований обсяг виробництва знизився на 6.0% м/м. Результати квітня визначалися різким падінням видобутку вугілля та залізної руди (на 35% р/р та 16% р/р відповідно), виробництва металургії (на 30% р/р) та товарів інвестиційного призначення та довготривалого використання. Наприклад, виробництво текстилю, машин та меблів скоротилося на 30-40% р/р. Тим часом фармацевтична та хімічна галузі продовжували демонструвати високі результати, збільшивши обсяги виробництва на 17.1% р/р та 6.5% р/р відповідно.

У квітні роздрібна торгівля знизилася на 23% р/р (порівняно з 6.1% р/р у березні). Оптовий товарообіг продовжував знижуватися – на 4.0% р/р у січні-квітні (2.8% р/р у 1кв20).У січні-квітні падіння пасажирообігу поглибилося до 39.6% р/р (з 18.8% у 1кв20). Перевезення вантажів зменшилося на 18.2% р/р (порівняно з падінням на 14.9% р/р у 1кв20).

Різке погіршення показників роздрібної торгівлі та пасажирського транспорту було спричинене впровадженням у березні карантинних заходів для боротьби з пандемією. Найбільші обмеження були запроваджені для пасажирських перевезень, які майже повністю припинилися з 17 березня. Ми оцінюємо падіння пасажирообігу у квітні приблизно на 96% р/р. Роздрібний товарообіг обмежувався забороною на торгівлю некритичними товарами та підтримувався попитом на продукти харчування, засоби гігієни, ліки та медичні прилади. Показники оптової торгівлі та вантажоперевезень не змінилися настільки різко порівняно з показниками 1кв20, залишаючись відносно стійкими до впливу карантину.

Ще кращу стійкість виявило сільське господарство, де скорочення виробництва тваринництва в січні-квітні скоротилося до 1.4% р/р (з 1.8% р/р у 1кв20). Такий результат визначався відновленням виробництва птиці та яєць через скасування експортних обмежень для вітчизняних виробників.

98478443 10218175898175132 5417671145878978560 n

Квітневі дані підтвердили втрати від пандемії та тривалих обмежень на транспорт, роздрібну торгівлю та економічну активність загалом. Зважаючи на поступове пом’якшення карантину всередині країни та раніше, ніж очікувалося, відкриття економік по всьому світу в травні, схоже, квітневі показники стануть локальними мінімумом для української економіки.

Ділова активність відновлюється, про що, власне, свідчать такі високочастотні показники, як виробництво електроенергії, масштаби переміщень українців пішки та автомобілями, кількість вакансій тощо. Але "розморожування економіки" все ще сильно стримується обмеженнями на громадський транспорт та іншими заходами соціального дистанціювання.

У подальшому ми очікуємо, що провідна роль у генеруванні економічного спаду перейде від обмежувальних заходів до пригніченого попиту. Втрати доходів споживачів та підприємств у поєднанні з їх обережною поведінкою на тлі обмежених фіскальних стимулів і загрози "другої хвилі" коронавірусу стануть на заваді швидкому відновленню. У результаті, ми очікуємо падіння ВВП у 2кв20 приблизно на 10% р/р.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^