«Спліт» або нові правила на ринку небанківських фін.установ

Одним із «запланованих» для прийняття Радою нормативно-правових новел став проект закону про «спліт». І сьогодні я хотів би більш детально розібратись, що це за проект та яка його мета? Як він вплине на бізнес та на інвестиції? Чому, якщо це важливо, держава відтерміновує прийняття цього проекту?

Почнемо з того, що розберемось у так званій меті прийняття цього проекту

Одним із найважливіших пріоритетів економічної політики держави є розвиток ринку небанківських фінансових послуг та його основних сегментів. І останні 5 років обсяг активів небанківських фінансових установ значно виріс.

Але незважаючи на тренд зростання, все ще залишаються питання відкритості на цих ринках, спрощення дозвільних процедур, а також скорочення строків їх проведення.

І далі актуальним залишається питання використання дистанційного контролю за платоспроможністю та виконанням нормативів. Це робиться з метою мінімального втручання регулятора у діяльність фінансових установ та переходу на адміністративні послуги через електронний документообіг.

Ще 5 років тому було створено та внесено до Ради законопроект під номером 2413а, суть якого – запровадити комплексну модель регулювання, якої дотримується більшість країн ЄС, під назвою «спліт». Цей документ передбачає передачу повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку – у частині регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управління майном при будівництві житла та операціях із нерухомістю.

Решту повноважень Національної комісії пропонується передати до Національного банку України.

Таке нововведення та делегування деяких повноважень створить правове підґрунтя для припинення дублювання функцій національних регуляторів у сфері фінансових ринків, спрощення та прозорості прийняття управлінських рішень у цій сфері, покращення умов ведення бізнесу з одночасним посиленням відповідальності суб’єктів ринку.

 Як це вплине на бізнес? 

Сьогодні, на жаль, бізнес не має комфортних умов для розвитку. Недостатня ефективність державного регулювання та нагляду, надмірна зарегульованість дозвільних процедур для фінансових установ та інших піднаглядних організацій – це те, з чим щодня стикається бізнес.

Прийняття цього законопроекту – це скорочення кількості органів державного нагляду, дерегуляція та зменшення кількості точок дотику бізнесу та держави, впровадження регуляторної моделі, що передбачає кількість та функції контролюючих органів відповідно до стандартів ЄС.

Результат – інвестиції та привернення капіталу.

Чому держава тягне з прийняттям законопроекту? 

Цікаво те, що ще чотири роки тому, 20 липня 2015 року, проект закону було прийнято, як невідкладний. Але минуло стільки часу, а прогресу ніякого. Все зупинилось минулого року на тому, що у листопаді 2018 було внесено другу партію правок. Далі – тиша. Чому? Тоді ж, восени, на останньому засіданні у профільному банківському комітеті Ради НБУ обговорив із представниками ринку майже 200 поправок до законопроекту про «спліт». Суперечки були буквально щодо кожного пункту законопроекту.

Зокрема, насторожувало, що документи при подачі, як і зараз у Нацкомфінпослуг, будуть ходити невідомо скільки і де. Тому ввели граничний термін. І, таким чином, рішення було знайдено. Також було питання стосовно складнощів переходу для бізнесу та для самих контролюючих органів. І тоді вирішили, що в рамках «спліта» буде 12-місячний транзитний період, хоча спочатку планувався перехідний термін у шість місяців.

Сподіваюсь, що новообраний парламент все-таки дійде згоди та спроможеться прийняти законопроект чотирирічної давнини, його ж уже анонсували! Буду тримати в курсі! Слідкуйте!

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^