Штучний інтелект: від перемоги над Каспаровим в шахи до лікування раку і передбачення місць злочинів

У більшості людей із штучним інтелектом асоціюється робот, або комп’ютер, який все вміє, все знає і має погані наміри, як в фільмі «Термінатор». :) Але поки що це просто комп’ютер, який вміє вирішувати прикладні задачі. Сьогодні штучний інтелект - це набір алгоритмів, які працюють разом над тим, щоб проаналізувати великий масив інформації, зрозуміти її та зробити певні рекомендації.


В розробці штучного інтелекту провідними сьогодні є Сполучені Штати Америки. По-перше, вони створили бізнес-клімат для таких розробок, по-друге, вкладають дуже багато в розробки, по-третє, в них є або до них переїзджає велика кількість стартапів, які над цим працюють. При цьому дуже багато розробок, які називають штучним інтелектом, але ця грань між тим, що є штучним інтелектом і що таке більш прості алгоритми аналітики, вона дуже розмита, тому в багатьох випадках штучним інтелектом називаються все, що відноситься до аналізу даних. 

Історія

Ідея створення штучного інтелекту з’явилася з того, щоб замінити роботу яку виконує людина або рішенні які вона приймає комп’ютером. Під час Другої світової війни виникла потреба отримувати поради від машин у питаннях військової сфери та планування операцій. Незабаром ця потреба перейшла до бізнес-сфери.

Британський вчений Алан Тюрінг вважається батьком комп’ютерних наук, і він один з перших, хто поставив питання, що таке штучний інтелект взагалі і за яких мов можна вважати, що машина його має. Для цього він розробив спеціальний тест, відомий як Тест Тюрінга або Гра в Імітацію (рекомендую подивитися фільм з одноіменною назвою), який полягає в тому, що людина сидить перед комп’ютерним терміналом і спілкується з кимось на іншому кінці провода, і це може бути або комп’ютер, або інша людина, і якщо людина не може відрізнити чи це комп’ютер, чи це людина, то можна говорити, що той комп’ютер має штучний інтелект.

До сих пір жоден комп’ютер цей тест не пройшлов. Вважається що найкращий результат показала комп’ютерна програма Євген Густман 7 червня 2014 року на конкурсі, присвяченому 60-річчю з дня смерті Тюрінга. Вона видавала себе за 13-річного хлопчика з України і переконала 33% суддів, що вона людина.

В 60-70 роках активні дослідження продовжувались, але в якість це не перейшло, тому все що було розроблено можна вважати великими експертними системами, але ніяк не штучним інтелектом, і ця тема стала все менше популярна в наукових колах, зменшилося і фінансування. Цей період називають Льодовим періодом штучного інтеллекту, який тягнувся до початку 90-х років. Потім почалася нова ера, яка пов’язана з тим, що обчислювальні потужності дуже швидко збільшилися, і ми змогли запускати алгоритми штучного інтелекту практично в реальному часі.

Штучний інтелект vs людина

Наш мозок працює за дуже складними алгоритмами взаємодії нейронів в нервовій системі. А штучний інтелект може працювати або за подібними алгоритмами побудованими на найронних мережах або за зовсім іншими, оперуючі категоріями і поняттями якими люди ніколи не мислять, і ніколи не будуть мислити. Тому в багатьох випадках нам може бути дуже важко зрозуміти, яким чином ця система штучного інтелекту приходить до того, чи іншого висновку. Іноді ми можемо це зрозуміти хоча б інтуїтивно, але в інших випадках ми цього не зможемо зрозуміти.

Після Льодового періоду першим широковідомим успіхом штучного інтелекту був 1997 рік, коли супер-комп’ютер компанії IBM обіграв Каспарова, чемпіона в шахи. З того моменту більше людей почали цікавитися цією темою. Але насправді це була проміжна перемога, оскільки шахи - це не дуже складна для комп’ютера гра. Проблема щодо шахів була у тому, щоб обраховувати і аналізувати усі можливі варіанти ходів, але їх вже не так і багато, і в той момент, коли комп’ютер зміг перебрати всі, або достатню кількість варіантів, то як раз і був обіграний чемпіон. Однією з найскладніших ігор для штучного інтелекту є китайська гра ГО, оскільки варіантів розвитку гри дуже багато, їх перебрати всі нереально, крім того, стратегія гри необов’язково напряму залежить від цих варіантів. Тільки у березні 2016 програма AlphaGo, розроблена Google, вперше обіграла чемпіона цієї гри.

До того, щоб штучний інтелект міг захопити світ, як у фільмі «Термінатор», ще далеко. Але з іншого боку, деякі лідери думок вважають, що це дійсно потенційна загроза, і вже зараз потрібно працювати на тим, щоб цю можливість нівелювати. Багато експертів вважає, що до моменту, коли інтелект комп’ютера перевищить інтелект людини, ще років 20. А в 2040-х роках ця точка буде пройдена і в той момент ми зможемо вирогідно мати такі системи, які перевищать людину у більшісті аспектів людського життя. Тому цього боятися не треба, але треба приймати до уваги, що як і в любому випадку з кожною новою технологією треба бути обережним, як наприклад з атомною зброєю, хімічною або біологічною зброєю.

Що штучний інтелект вміє вже сьогодні

Сьогодні розвиток штучного інтелекту вже досяг того рівня, що йому можна ставити досить важливі завдання. Корпорація Googleна основі аналізу пошукових запитів створила систему, яка за допомогою алгоритмів може прогнозувати розповсюдження епідемій захворювань, а компанія IBM – систему, яка може прогнозувати місця майбутніх злочинів. 

Стартапи і компанії працюють над штучним інтелектом у різних галузях. Серед інших, можна виділити такі групи:

  1. Медицина та охорона здоров’я. Аналізуючи результати аналізів, історії хвороб і прийомів ліків, будуть розроблятися персональні програми лікування і реабілітації.
  2. Комфортний побут. Скоро більшість речей у нашому побуті будуть замінені інтелектуальним пристроями відомими як Інтернет речей, які підтримають комфортну температуру, включать правильну машину в той час коли це найбільш зручно і електроенергія найбільш дешева, будуть визначати чи ніхто не пробрався в приміщення, аналізувати чи немає пожежі.
  3. Персональна аналітика. Штучний інтелект буде допомагати людям планувати день, фінансові витрати, як краще будувати кар’єру, куди піти вчитися, які курси взяти онлайн, яким чином краще шукати роботу , на які вакансії подаватися, доходячи до того, як знайти собі хлопця або дівчину та створити родину.

У штучного інтелекту вже є і такі творчі вміння, як дизайн інгредієнтів їжи. Ця програма від IBM аналізує хімічний склад інгредієнтів, наскільки вони один з одним сполучаються, прогнозує наскільки будуть гарні смакові якості, і після цього видаються варіанти рецептів, які дуже цікаві і унікальні.

Як у в усіх інших країнах в Україні ведуться дослідження в сфері штучного інтелекту. Звичайно, що фундаментальних досліджень у нас на жаль не так багато через недостатнє фінансування. Але є велика кількість стартапів, які працюють над тим чи іншим аспектом штучного інтелекту.

Читайте также:

 

Комментарии 6

Борис Школа в 03.06.2016, 08:25

Не знал, что искуственный интелект уже до такого дошел, Александр спасибо за очень интересный блог!

Не знал, что искуственный интелект уже до такого дошел, Александр спасибо за очень интересный блог!
Виктор Дорошенко в 03.06.2016, 08:32

Слушайте, так это тут живешь смотришь на этих клоунов политиков, которые все внимание отнимают, а уже через 20 лет искуственный интеллект может превзойти человеческий, хочу быть свидетелем этого события! Буду ржать Но это круто, то, что искуственный интеллект помогает лечить рак и уменьшать преступления

Слушайте, так это тут живешь смотришь на этих клоунов политиков, которые все внимание отнимают, а уже через 20 лет искуственный интеллект может превзойти человеческий, хочу быть свидетелем этого события! Буду ржать :) Но это круто, то, что искуственный интеллект помогает лечить рак и уменьшать преступления
Владимир Войтенко в 03.06.2016, 08:38

Товарищи, я вам открою еще одну тайну, скоро будут экскурсии на Марс http://investgazeta.info/news/item/406-elon-mask-planiruet-zapustit-korabl-s-lyudmi-na-mars-uzhe-v-2024-godu не удивлюсь, если искуственный интеллет в этом примет прямое участие

Товарищи, я вам открою еще одну тайну, скоро будут экскурсии на Марс http://investgazeta.info/news/item/406-elon-mask-planiruet-zapustit-korabl-s-lyudmi-na-mars-uzhe-v-2024-godu не удивлюсь, если искуственный интеллет в этом примет прямое участие
Dmitriy Fox в 03.06.2016, 08:47

Да поскорее бы уже, может искуственный интеллект не будет гадить, как человеческий. Короче пользы будет больше, единственное, конечно, алгоритмы, то для искуственного интеллекта все равно создает человек...

Да поскорее бы уже, может искуственный интеллект не будет гадить, как человеческий. Короче пользы будет больше, единственное, конечно, алгоритмы, то для искуственного интеллекта все равно создает человек...
Наталия Билык в 09.06.2016, 16:42

Мне кажется, что и не нужно пытаться создавать искусственный интеллект по аналогии человеческого. Зачем? Пусть делает то, что человеку не под силу - анализирует данные, придумывает формулы лекарств и т.д.

Мне кажется, что и не нужно пытаться создавать искусственный интеллект по аналогии человеческого. Зачем? Пусть делает то, что человеку не под силу - анализирует данные, придумывает формулы лекарств и т.д.
Алексей Павленко в 09.06.2016, 16:51

Искусственный интеллект изменит этот мир!!! Только кроме положительных штук вроде вылечить от всех болезней, он принесет и много плохого. уже сейчас в Японии на заводах массово увольняют людей и меняют их на роботов. Конечно, робот - более полезный и стабильный работник. Если так начнет поступать каждый практичный работодатель, последствия необратимы, учитывая, что население на Земле растет с каждым годом и замедляться не собирается.Чем все эти люди будут заниматься? Как зарабатывать на жизнь? Так что мое мнение: нужно попридержать коней с этим искусственным интеллектом...

Искусственный интеллект изменит этот мир!!! Только кроме положительных штук вроде вылечить от всех болезней, он принесет и много плохого. уже сейчас в Японии на заводах массово увольняют людей и меняют их на роботов. Конечно, робот - более полезный и стабильный работник. Если так начнет поступать каждый практичный работодатель, последствия необратимы, учитывая, что население на Земле растет с каждым годом и замедляться не собирается.Чем все эти люди будут заниматься? Как зарабатывать на жизнь? Так что мое мнение: нужно попридержать коней с этим искусственным интеллектом...
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^