Що швидше зростає - доходи чи витрати населення?

Одним з головних доказів «покращення» яке відбувається в економіці у 2021 році є стрімке збільшення середньої заробітної плати відносно минулого року. Так, у травні 2021 року вона склала 13,5 тис грн проти 10,5 тис грн у травні 2020 року. Таким чином заробітна плата збільшилась на 28%, або на 17% з врахуванням інфляції.

Проте, детальніший аналіз, дає більш об’єктивну картину ситуації. Так, за І квартал реальний наявний дохід середньостатистичного українця збільшився лише на 1%. Наявний реальний дохід – це гроші, які залишаються після сплати всіх обов’язкових платежів та податків. Тобто все підвищення зарплати було з’їдено збільшеними обов’язковими платежами. Окрім того, зарплата стала займати меншу частину в загальних доходах, бо кількість працюючих українців зменшилась.

Середній наявний дохід українця (від немовлят до пенсіонерів) у І кварталі поточного року склав 18 тис грн. Тобто 6 тис грн або 220 доларів на місяць. Житель Західної Європи напевно не повірив би, що на такі гроші можна прожити місяць.((

Цікаво є те, що номінальні доходи населення зросли на 11% у І кварталі, а витрати зросли більше – на 15%. Щоб покрити збільшені витрати, сумарні заощадження населення зменшились на 83 млрд грн. Ми не знаємо точно, які витрати у населення так виросли, але напевно це не предмети розкоші та атрибути красивого життя, якщо на їх купівлю витрачаються відкладені на чорний день гроші. Достатньо згадати збільшену у 2,5 рази ціну на газ.

1% збільшення реального наявного доходу не виведе нас зі статусу найбіднішої країни Європи.

Виникає враження, що у нинішнього складу уряду немає бажання реально змінити ситуацію на краще, все зводиться до хаотичних дій, які не дають потрібних результатів.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^