Що очікувати від фінтеху у 2023 році?

2022 рік виявився важким для простору Web3 і ще важчим для криптовалют і пов’язаних з ними угод. Ми спостерігали різке падіння біткойн-активів і крах однієї з найбільших бірж цифрових активів FTX. Крім того, минулий рік запам'ятався масовими звільненнями у фінтех-секторі на тлі уповільнення економіки та проблем з енергоносіями.

Фінансові послуги були панівним сектором венчурних інвестицій минулого року, всупереч загальному скороченню фінансування та шоку на ринку криптовалют. Очікувано, що вони залишаться з високим рейтингом незалежно від того, як розвиватимуться події. Станом на 14 грудня інвестиції у фінтех досягли 81 мільярда доларів у 2022 році, що на 40% нижче пікових значень 2021 року. Можна очікувати, що ринок продовжить зростати в наступному році, використовуючи переваги нових ринкових можливостей. Суспільства в багатьох країнах світу все ще не мають достатнього доступу до основних фінансових продуктів.

 

Венчурні інвестиції в компанії, що надають фінансові послуги. Джерело: crunchbase

Найбільше у новому році буде приділено увагу простору Web3, як новій концепції інтернету. Не слід плутати поняття плутайте децентралізованого інтернету з технологією блокчейн і криптовалютами. Негативні новини серії провалів на біржах і так званої «криптозими» не мають нічого спільного з самою технологією. Однак, деякі інвестори покинули ринок, що змусило стартапи шукати інші способи залучення грошей, включаючи кредити. Створення додатків на основі технологій Web3 може стати основною тенденцією цього року, оскільки все більше людей бачать їх переваги перед усталеними системами. Наприклад, в рамках стратегії розвитку криптоіндустрії та Web3 Китай планує випустити «зелені облігації» на основі блокчейна. Це буде продуманий крок до створення міжнародної штаб-квартири для інноваційних компаній у Гонконзі.

Роль захисту активів зростатиме, оскільки минулого року було встановлено рекорд шахрайства з криптовалютою – відбулося зростання на 80%. Злодії винаходять нові засоби та методи, щоб заволодіти чужим майном. З іншого боку, є великі компанії, які хочуть зробити внесок у безпеку активів користувачів. Лише за минулий рік Binance взяв участь у понад трьох десятках семінарів із протидії кіберзлочинам і продовжує інвестувати в навчання правоохоронних органів. Крім усього іншого, кіберзлочинність може завдати шкоди репутації підприємства. У результаті компанії віддадуть перевагу послугам, які поєднують штучний інтелект, машинне навчання та біометричний захист.

Очікується, що фінтех-сектор у сфері B2B розширить співпрацю зі сторонніми організаціями. З початку пандемії банківські установи активізували співпрацю з ІТ для створення нових цифрових рішень для клієнтів. У той час як галузь B2C вразлива до високої інфляції та зростання процентних ставок, бізнес-моделі B2B більш стійкі до нестабільності ринку.

Крім того, так звані «зелені банки» останнім часом розглядаються як важливий фактор зростання. Тема є гострою в Європі, оскільки країни ЄС намагаються регулювати стан навколишнього середовища шляхом переходу на нульові викиди в атмосферу. Звичайно, додаткова звітність і складні часи в енергетиці є певними перешкодами для компанії, але все це відбувається в інтересах суспільства. Оскільки з кожним роком соціальний аспект стає дедалі більше у центрі уваги, банки шукатимуть комплексні інструменти для вирішення завдань в галузі ESG.

Необанківська індустрія стане ще сильнішою. Навіть у важкі часи у 2022 році галузь може залучити 340 мільйонів доларів фінансування, що можна вважати лише початком, оскільки 85% необанківських інвестицій були між 2021 та 2022 роками. Галузь змінила звичний досвід роботи з клієнтами порівняно з традиційними банківськими установами. Наразі більшість користувачів необанку мають депозитні рахунки, що важливо для довгострокового розвитку установи. Отже, активний стрибок ще попереду.

У 2023 році вміння передбачати потреби клієнтів і забезпечувати відповідний досвід користувача стане критично важливим. Ці технології займуть провідні позиції на ринку фінтех послуг. Криптовалюти продовжуватимуть коливатися не через їхній малий потенціал у майбутньому, а через репутаційну шкоду, яка вже була завдана. Існує думка, що пік погіршення економічної ситуації в ЄС та інших частинах світу припаде на найближчий час. Тому цього року можна очікувати покращення економічної ситуації та збільшення інвестицій у фінтех-сектор.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^