Выделенное

Рейтинг інвестиційних компаній України 2021 року

Через які компанії краще купувати цінні папери? Іnvestgazeta п'ятий рік поспіль показує які компанії краще працювали у минулому році і взагалі виконували вимоги законодавства. І традиційно - ніяких оціночних суджень. Лише цифри.

Що змінилось за рік?

З моменту крайнього рейтингового дослідження на ринку капіталів відбулось кілька важливих подій.

По-перше, на початку цього року змінилось керівництво Національної комісії з цінних паперів. Термін повноважень Тимура Хромаєва завершився і новим головою з лютого місяця є Руслан Магомедов.

За місяць після цих подій відбулась друга знакова подія.

Рівненський футбольний клуб “Верес” оголосив про проведення IPO на фондовій біржі ПФТС. Так, розраховувати на отримання дивідендів їх власникам не варто, та і послуги компанії, яка займалась розміщенням такі, що роблять цю інвестицію апріорі збитковою.

Але це історія швидше про те, що залучати кошти через фондовий ринок можна. Особливо від тих хто вірить, підтримує компанію і готовий вкладати кошти в її успіх, не розраховуючи на матеріальну віддачу.

Такі історії рідкість. Невдовзі ми побачимо класичні розміщення, де не буде місця сентиментам. Але “Верес” пам'ятатимуть всі.

Здавалося б ринок прокинувся. Але це хибне враження.

Зміна керівництва регулятора не змінила учасників ринку. Чимало з них вже традиційно нехтують виконанням нормативних правил. Таких - третина.

Іnvestgazeta звернулась до НКЦПФР з питаннями щодо контролю над торговцями, які не поспішають виконувати ліцензійні умови. Нижче наші питання та відповіді Комісії.

- Чи повинні торговці цінними паперами дотримуватись вимог, щодо оприлюднення фінансової звітності на власному веб-сайті у встановлені комісією строки?

- Так, це передбачено ліцензійними умовами щодо провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з торгівлі цінними паперами.

Ліцензіат зобов’язаний оприлюднити до 30 квітня року, що настає за звітним періодом:

  • річну фінансову звітність,
  • річну консолідовану фінансову звітність,
  • аудиторський висновок.

Фінансова звітність має бути засвідчена заявником, окрім товариств, у яких звітний період (рік) з дати створення не настав.

Звітність має бути розміщена на власній вебсторінці або вебсайті у повному обсязі з опублікуванням у періодичному або неперіодичному виданні. Для банків на власному веб-сайті та/або шляхом публікації у періодичному або неперіодичному виданні (у повному обсязі).

Зазначена інформація повинна бути оприлюднена у вигляді PDF-файлів, у вільному доступі, у цілодобовому режимі на власній вебсторінці або вебсайті за кожний звітний період та перебувати на цих ресурсах протягом п’яти років з дати її оприлюднення.

- Деякі торговці оприлюднюють інформацію на сайтах-двійниках, які вкрай важко знайти звичайному користувачеві. Як ви ставитесь до того, що інформація оприлюднюється на сайтах-двійниках?

- Комісія перевіряє наявність оприлюднення обов’язкової інформації лише за адресою ресурсу, яка вказується у листі-повідомленні від ліцензіата.

- Як комісія контролює дотримання торговцями вимоги щодо оприлюднення фінансової звітності до 30 квітня?

- Ліцензійними умовами Комісії передбачено, що протягом 5 робочих днів після оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським висновком ліцензіат має письмово у довільній формі повідомляє про це Комісію із зазначенням вебсторінки або вебсайту, періодичного або неперіодичного видання (за наявності такої публікації), в яких було оприлюднено зазначену інформацію.

- Чи застосовувались колись санкції за такі порушення? Чи буде комісія застосовувати санкції до таких порушників? Якщо так, то які саме?

- За порушення вимог ліцензійних умов в частині не оприлюднення річної фінансової звітності разом з аудиторським висновком на власних вебресурсах передбачені санкції у вигляді попередження. За неподання до Комісії повідомлення щодо оприлюднення такої інформації передбачена санкція у вигляді штрафу.

Станом на 28 квітня 2021 року за 2018-2021 роки винесено:

  • 3 постанови про накладення санкцій - попередження за не оприлюднення річної фінансової звітності разом з аудиторським висновком на власних вебресурсах ліцензіата,
  • 2 постанови про накладення санкцій - попередження за не засвідчення заявником річної фінансової звітності разом з аудиторським висновком, яка оприлюднена на сайті товариства (попередження).

Іnvestgazeta публікує рейтинг на підставі оприлюдненої та не оприлюднені на середину травня інформації. З методикою дослідження можна ознайомитись тут.

Інформація про дослідження у 2017, 2018, 2019 та 2020 роках також доступна читачам Іnvestgazeta.

Редакція залишає за собою право переглянути рейтинг, якщо компанії, чиї дані були відсутні, нададуть необхідну інформацію на адресу Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript. за підсумками дослідження якої можуть відбутися зміни в самому рейтингу.

           

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^