Про Спільне інвестування. Покроково

Сьогодні хотів би обговорити з вами досить важливу і цікаву тему – спільне інвестування. Чому це цікаво? Бо сьогодні напрямок спільних інвестиційних проектів для України не є таким вже і розвиненим, хоча й розпочав свою діяльність ще у 2001 році. Тоді було прийнято Закон країни «Про інститути спільного інвестування (пайові і корпоративні інвестиційні фонди)».

Цим Законом були визначені принципи спільного інвестування, встановлені суб'єкти і їх права і обов'язки, створені надійні механізми захисту інвестицій. Після цього були створені перші компанії з управління активами та перші інвестиційні фонди – в 2004 році.

Проте зараз такі проекти викликають більшу й більшу зацікавленість, інвестиційні фонди привертають все більше уваги тих, хто готовий вкласти гроші, а проекти, які їх потребують, відповідно, залучають більше коштів.

Тож давайте розбиратися покроково.

Що ж таке інститут спільного інвестування?

ІСІ – це насамперед інвестиційний фонд, в якому кошти інвесторів акумулюються для подальшого отримання прибутку через вкладення їх у цінні папери інших емітентів, корпоративні права та нерухомість.

Кошти збираються у Фонді через продажі Фондом цінних паперів, що відображають долю інвестора в активах Фонду. Після цього ці гроші інвестуються компанією з управління активами у різні види активів: акції, облігації, депозити, нерухомість та інші фінансові інструменти з метою отримання інвестиційного прибутку та приросту активів Фонду.

Фонди, в принципі, є найбільш популярною альтернативою банківським депозитам. Але поклавши гроші на депозит, ви отримуєте такий-сякий стабільний дохід протягом депозитного періоду, а банк – решту доходу від інвестування ваших грошей у різні види активів. Фонди, як правило, пропонують набагато вищий рівень доходу, але успіх однозначно не гарантується.

Умовно, фонд – це підприємство, інвестором якого може стати будь-який бажаючий громадянин чи компанія. Купуючи цінні папери публічного фонду, кожен інвестор стає його співвласником. Як співвласники будь-якого підприємства, так і учасники інвестиційного фонду розраховують, що підприємство буде успішним і приноситиме прибуток.

Але «щастить» не завжди. Тож багато компаній не завжди користуються послугами фондів, адже не розуміють усіх переваг такого спільного інвестування. А вони є!

Компанії-інвестору, яка долучається до фонду, важливо розуміти, що ціль спільної інвестиції – не завжди залежить у отриманні прибутку. Бо насамперед такі співінвестиції – це питання співробітництва, іміджу і репутації. Скажи мені, хто твій партнер, і я скажу тобі, хто ти. Компаніям, які тільки виходять на ринок інвестицій, такий досвід безперечно знадобиться. Але тут варто бути максимально уважним і розуміти, з ким працювати та кому довіряти.

Ну і, звісно, зверніть увагу на другий не менш важливий момент отримання прибутку: якщо ви хочете зробити гроші, то варто переконатися, що і інші учасники процесу також прагнуть цього. Така перевірка – завдання аналітиків і менеджменту компанії, яка прагне приєднатись до інвестиції. Однак не забувайте, що перевірка може буди взаємна. Адже є перше правило.

До того ж зверніть увагу, що сума інвестицій співінвесторів в угоді повинна бути достатньою для того, аби кожен з учасників був максимально залучений і зацікавлений в успіху підприємства.

Далі – поради для тих компаній, які звертаються за фінансовою допомогою та потребують інвестиційної підтримки від фондів. Чому компаніям дуже вигідно залучати декількох інвесторів? Тому що важливий не тільки фінансовий приплив, а і персональний нетворкінг.

У фондів часто є певна «спеціалізація», в якій вони особливо сильні. Добре, коли невеликий фонд має глибоку експертизу в конкретному напрямку. Це дозволяє доповнювати досвід гігантів, по-справжньому посилювати компанію.

Плюси у такому співробітництві є і для самих фондів

По-перше, велика ймовірність того, що фонд з великим портфелем успішних угод знову вибере для фінансування перспективний проект. Якщо у фонду вже був досвід інвестування в стартап в цій сфері, швидше за все, крім грошей в проект буде інвестовано дещо цінніше – досвід і зв'язки.

Іноді інвесторам надходять пропозиції взяти участь у спільному інвестуванні від малознайомого фонду, який до того ж раніше не пропонував таку співпрацю. У таких випадках варто вести себе обережно. Бо тут є два шляхи: або новий інвестор та надійний партнер, або ж – навпаки.

І насправді факт, що фонд може бути радий будь-яким інвесторам – це міф, бо в дійсності репутація фонду важливіша за гроші, які вони пропонують. Тож фонди обирають компанії з першокласною репутацією, зв'язками, схожими цінностями і позитивним досвідом. А ось укладення угоди з крупними лідерами – це завжди зелене світло для компаній інвесторів.

Інвесторам, які поки що не мають досвіду у перевірці компаній і надійної вибудованої системи нетворкінгу, можна використовувати для аналізу CrunchBase і PitchBook. У останніх є спеціальні інструменти для пошуку компаній-інвесторів.

І ще один важливий момент - це обов'язкова юридична експертиза як інвесторів фондом, так і фонду інвесторами, перевірка усіх правовстановлюючих документів. У цьому випадку також слід звернутись і до податкових консультантів, які правильно структурують участь і виведення прибутку і капіталу.

Інститут спільного інвестування – це про прибуток, репутацію, новий рівень нетворкінгу. Це цікаво, важливо та необхідно для України. Тож чому б не розвиватись у цьому напрямку? Чому не шукати нових партнерів, допомагати проектам та не отримувати прибуток таким шляхом?

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^