Про незалежність НБУ в цифрах

Як відомо, НБУ є колегіальним органом, де за законом усі рішення приймаються простою більшістю голосів членів правління, серед яких голова НБУ та 5 заступників голови, причому голос голови є вирішальним.

Для математичного спрощення, можемо вважати, що голова має два голоси, а кожен із п’яти заступників – по одному (разом – сім голосів). Члени правління обираються на сім років і міняються поступово, що має забезпечувати безперервність та спадкоємність політики, а також довгострокові цілі такої політики – і це виливається в узагальнене поняття «незалежності НБУ».

Але наразі так виходить, що уся ця незалежність під великим питанням.

За один тиждень правління НБУ (умовно назвемо його «незалежним») втрачає три із семи голосів (два – Смолій, один – Чурій, повноваження якого закінчуються на цьому тижні). Ці голоси можуть бути замінені на голоси «залежних» (все одно від кого) осіб: рахунок стане 3:4 на користь «незалежних».

Якщо це станеться, то для повної ліквідації незалежності НБУ, новим «залежним» членам правління треба буде усього-на-всього перетягнути на свою сторону одного із чотирьох «незалежних» членів правління. Очевидно, що ця задача не є непосильною.

Не дарма МВФ у своєму пресрелізі про відкриття нової програми аж тричі згадував про необхідність збереження незалежності НБУ...

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^