Выделенное

Лише факти: про конфлікт інтересів у Нацбанку

Чому залишилося питання належного незалежного контролю за ефективністю роботи центрального банку

Частина 1. Передумови

Саме такий висновок можна зробити, коли читаєш аналітику центрального банку України про «феноменальні» успіхи української економіки.

Як відомо, ключовим інструментом для обґрунтування рівня облікової процентної ставки, який використовують центральні банки світу, є Правило Тейлора.

Правило Тейлора, в свою чергу включає показник розриву ВВП (розриву між фактичним та потенційним ВВП).

Але розрив ВВП – це показник, який НЕ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ, він – РОЗРАХОВУЄТЬСЯ. І розраховує цей показник у нас… сам Нацбанк.

«Нульовий» розрив ВВП - означає точку економічної рівноваги, в якому виробництво товарів дорівнює попиту, а трудові ресурси без проблем знаходять собі роботу (за винятком певного рівня «природних» безробітних).

Формула правила Тейлора (в тому вигляді як його рекомендує застосовувати МВФ) наведена на рисунку 1. 

r1

Аналогічну формулу правила Тейлора застосовує і НБУ (https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=49122260).

Тобто у правилі Тейлора розрив ВВП має дуже вагоме значення і враховується двічі (!!): безпосередньо (Y-Y') і побічно (у показнику нейтральної ставки r').

Від'ємне значення розриву ВВП - знижує базову ставку монетарного регулювання, а позитивне - збільшує. Тобто для обґрунтування високої процентної ставки потрібно, щоб розрив ВВП був якомога більш позитивним.

Звідси – потенційне бажання Нацбанку трактувати економічну динаміку України виключно на позитивний лад. Оскільки це дає підстави збереження жорстких параметрів режиму інфляційного таргетування.

Національний банк завершив імплементацію режиму інфляційного таргетування в 2015 році. Однак, абсолютно нерозв’язаною залишилося питання належного незалежного контролю за ефективністю роботи центрального банку.

Навіть більше, у зв’язку із певним професійним вакуумом, характерним для інших органів влади, Національний банк став займатися невластивими йому функціями – оцінювати результати економічного розвитку, оцінювати потенційний ВВП, розрив ВВП, займатися фіскальною діагностикою тощо.

Все б нічого, однак показник розриву ВВП, який наш центральний банк взявся розраховувати, є одним з ключових показників оцінки ефектів його ж монетарної політики!

Тепер маємо конфлікт інтересів – Нацбанк отримав посилений мандат незалежності, сам встановлює цілі, сам обґрунтовує інструменти їх досягнення і сам же розраховує показники для обґрунтування цих інструментів.

Абсолютний нонсенс. Наприклад, на сайті Європейського центрального банку при пошуку показника "Potential GDP" - посилання веде на базу даних незалежного органу Єврокомісії - Євростату (база AMECO), а його розрахунком для кожної з країн-членів ЄС займається Екофін – Департамент з економічних та фінансових питань Єврокомісії!

Природно, що в Україні виникає проблема конфлікту інтересів на рівні органу монетарного регулювання. Адже, на догоду власним політичним інтересам - наш Нацбанк показує «нульовий» розрив ВВП навіть за падіння промислового виробництва і високої трудової міграції!

Частина 2. ФАКТИ

Отже, я вважаю, що в Національному банку України існує потенційна проблема конфлікту інтересів.

Тепер спробую довести цю тезу на фактах.

На графіку нижче представлені оцінки НБУ щодо розриву ВВП України за останні 10 років.

У 2015 р Нацбанк оцінював негативний розрив ВВП у 8% ВВП!

Однак, як бачимо, відразу після 2015 року (року, в якому було завершено впровадження інфляційного таргетування) українська економіка, на думку НБУ, семимильними кроками почала відновлювати свій рівноважний стан.

(дані взято із архівів сайту НБУ).

Мабуть новий «баланс» наш Нацбанк знайшов прийнявши як належне, що вся «зайва» робоча сила назавжди покинула Україну, а простоюючі виробничі потужності втрачені безповоротно.

Саме тому оцінки НБУ щодо розриву ВВП після 2015 р йдуть врозріз з тенденціями фактичного рівня зайнятості і фактичного рівня промислового виробництва (Порівняння розриву ВВП з динамікою промислового виробництва і зайнятості наведено на Рис.2 і Рис.3).

r2

r3

Чи це не є зрадою національних інтересів? Добровільна відмова державного органу від власних громадян і власних активів?

Примітно, що за оцінками НБУ до 2015 р тенденція розриву ВВП збігається з тенденцією промислового виробництва. Однак, після 2015 р., після впровадження «інфляційного таргетування», схоже, показник розриву ВВП (у версії НБУ) живе своїм життям, а реальна економіка – своїм.

На думку НБУ нинішня українська економіка (порахована без урахування Криму і Донбасу) перебуваючи в стані 70-80% від рівня 2007 року, маючи проблему постійного експорту трудових ресурсів - знаходиться в точці своєї рівноваги.

Чому так? Чисто спортивне бажання відзвітувати перед МВФ про досягнуті результати? А може є якийсь інтерес в штучній підтримці надмірно високих процентних ставок?

Для прикладу: за оцінками Єврокомісії негативний розрив ВВП Греції та Іспанії, після досягнення рівня -8%, відновлювався 9 і 6 років відповідно (в Греції ще не відновився). У нашій країні, на думку НБУ, криза була подолана за якихось 2-3 роки!

Не сумніваюся, що результати розрахунків НБУ отримані на основі складних макроекономічних моделей. Моделей, апробованих світовою практикою, однак які потребують адекватної адаптації в національну практику. Я також не сумніваюсь в тому, що будь-яка модель є певним спрощенням реальності. А коли у вас – конфлікт інтересів, то це спрощення реальності мимоволі здійснюється в своїх інтересах.

Взагалі, наші державні органи влади дуже люблять всілякі синтетичні показники. Така вже у нас КУЛЬТУРА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ.

Нещодавно Міністр економіки відзначився 3% скороченням рівня тіньової економіки, забувши про те що весь реальний (тобто офіційний) ВВП зріс всього лише на 3,3%.

Мінсоцполітики уміє так порахувати рівень бідності, що вся Європа може заздрити добробуту українських громадян.

Риторичне питання - чи не небезпечно таким органам влади з такою культурою управління надавати незалежність в ухваленні рішень?

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^