Выделенное

Масштаби кількісного пом’якшення під COVID-19 б’ють усі рекорди

10 червня, 2011 року Україна розмістила Єврооблігації на $1.25 млрд під 6.25% річних на 5 років. Ось як про це розміщення писали ЗМІ:

«В сделке приняли участие более 200 инвесторов. Высокий спрос позволил разместить еврооблигации по ставке ниже объявленного ориентира доходности с 6,375% до 6,25% и увеличить объем займа с 1 до 1,25 млрд долларов США.»

«…Результаты этих успешных сделок свидетельствуют о том, что международные инвесторы позитивно оценивают изменения, которые сегодня происходят на Украине", - говорит руководитель управления рынков долгового капитала компании Андрей Соловьев.»

Це 2011-й рік. При владі Віктор Федорович. Про позитивні зміни, які оцінили інвестори… хм. Це так, щоб нагадати.

За кілька місяців до того Україна розмістилась на $1.5 млрд (під впливом успішного першого перегляду програми МВФ). А за весь період з січня 2011 року до моменту відсторонення ВФЯ від влади Україна на зовнішніх ринках підняла $10.9 млрд позик від іноземних інвесторів. Це без врахування $3 млрд політичного хабаря від Москви у грудні 2013 року.

Що про цю ж саму історію пише МВФ у своїх звітах. «After the approval of the program in July 2010, market confidence was restored, and the government regained market access. With the financing pressure off, the high political cost of and opposition from vested interests, resulted in only one of nine reviews was completed. A reluctance to increase energy tariffs and to implement fiscal adjustments prevented the completion of the second review.»

Іншими словами, станом на середину 2011 року вже було зрозуміло, що гроші можна піднімати і без програми МВФ. А МВФ фактично заморозив на той момент співпрацю і з 2011-го по 2013-й ніякого руху по цьому напрямку не було.

Як же так сталось, що Віктор Федорови «відправив в сад» міжнародних кредиторів і в той же час прекрасно розмістився на ринкових умовах?

Відповідь: кількісне пом’якшення. На ринках дурна ліквідність, грошей немає куди дівати, «пастки ліквідності»… треті країни відхопили свого щастя.

Але музика грала не довго… 19 червня, 2013 року, Бен Бернанке оголошує про звуження програми кількісного пом’якшення. Лавочка прикрилась. «Наркоман» замість того, щоб лікуватись поглибив свою наркотичну залежність. Почалась «ломка», яка призвела до цілого ряду фатальних рішень.

Навіщо я загадав ту історію?

Масштаби кількісного пом’якшення під COVID-19 б’ють усі рекорди. Очевидно, що в таких умовах дуже легко послизнутись і навіть не помітити своєї помилки.

Світ купається у свіжонадрукових грошах. Навіть якщо наламаєш дров, ти не відчуєш болі миттєво. Це як бути під наркозом і жартувати поки тобі виривають нігті. Але похмілля неодмінно настане. І коли це момент прийде, зроблені помилки вже не можна буде виправити. 

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^