Про права на офіційне працевлаштування

Офіційне працевлаштування та гідна заробітна плата, соціальні гарантії та відповідальність за своїх працівників мають стати звичною справою на ринку праці в нашій країні. Відповідно до статті 43 Конституції України кожна людина має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

За неофіційними даними, сьогодні третина українців на заробітках за кордоном. Проте часом наші громадяни платять занадто велику ціну за роботу "в наймах". Минулого тижня на Прикарпатті односельчани попрощалися з 36-річним Василем Чорнеєм, тіло якого доставили з Польщі.

Трагічна історія молодого українського заробітчанина, який втратив на робочому місці свідомість, і власниця замість того, щоб доставити його до лікаря, викинула помирати на узбіччі за 125 км, шокувала навіть європейців. Робота по 12-16 годин без вихідних, надважкі умови при повній відсутності соціального захисту, тривалий розрив із сім’ями та дітьми – такі реалії трудової міграції. Ця ментальна проблема, що на чужині краще, аніж удома, чи це тотальна відсутність робочих місць?

Проблема відпливу кваліфікованої і некваліфікованої робочої сили з України – значно серйозніша загроза, ніж може здатися на перший погляд. Масштаби міграції вражають. Наприклад, Угорщина розширює кількість вакансій для трудових мігрантів на кілька десятків тисяч. Чехія, де вже працюють сотні тисяч українців, також створює багато додаткових робочих місць. Проте головним імпортером українських працівників, безсумнівно, стала Польща. За неофіційними даними, лише там працюють понад 2 млн українців.

Звісно, трудова міграція – це цілком природне явище, яке існує в усьому світі. Проблема в тому, щоб забезпечити заробітчанам захист і соціальні гарантії. Аби не потрапити в халепу, слід звертатися тільки до ліцензованих компаній, завжди укладати договори на пошук роботи та оплачувати послуги безготівково або вимагати прибутковий документ.

Найчастіше при працевлаштуванні багато претендентів, втомлені від тривалого пошуку роботи, погоджуються на абсолютно будь-які умови, що пропонуються роботодавцями, аби отримати заповітне робоче місце. При цьому, абсолютно не звертаючи уваги на той факт, що ними не були підписані необхідні документи, і всі домовленості з роботодавцем проходять в усній формі.

pracya 2 1

Тому я переконливо раджу працівникам, яким пропонують роботу без укладання трудового договору з оплатою праці «у конверті», перш, ніж погодитися на дану пропозицію, зважити всі переваги офіційного працевлаштування.

Перш за все, це – економічні та соціальні гарантії. Відповідно до ст. 52 Закону України «Про міжнародне приватне право», до трудових відносин застосовується право держави, у якій виконується робота, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Що це означає? Наприклад, після офіційного укладання трудового договору в Польщі, працівник користуватиметься всіма правами передбаченими Трудовим кодексом Республіки Польща, такі як: право на гарантований розмір заробітної плати; право на відпустку; право не працювати у вихідний і святковий день тощо.

  • Про-перше, заробітна плата офіційно працевлаштованого, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою. Період роботи зараховується в повному обсязі для стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсії.
  • По-друге, це - трудові гарантії. Офіційне укладення трудового договору захищають найманого працівника у разі, якщо роботодавець затримує виплату заробітної плати; відмовляється оплатити виконану роботу; не додержується інших своїх зобов’язань.
  • По-третє, це - можливість захисту законом прав та інтересів працівників та розгляду трудових спорів, що виникають між працівником та роботодавцем, у судовому порядку. Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу.
 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^