Пологи по-новому, або що чекає породіль від сьогодні?

Зазвичай вагітність і пологи асоціюються в українок не лише з приємним очікуванням знайомства з малюком, а й із значною вартістю послуг, які є необхідними для вагітних та породіль. Проте, вже від завтрашнього дня майбутні матусі зможуть скористатися окремим пакетом послуг "Ведення вагітності в амбулаторних умовах", плату за який здійснює Національна служба охорони здоров’я України (далі-НСЗУ).

Пологові будинки, які уклали відповідний договір з НСЗУ на надання послуги «Медична допомога при пологах», отримають за кожні пологи оплату у розмірі 8 136 грн.

Чи всі медичні заклади можуть укласти договір з НСЗУ для того, щоб надавати послугу «Медична допомога при пологах»?

Заклад, який бажає укласти договір з НСЗУ повинен відповідати наступним критеріям:

  • мати відділення інтенсивної терапії для лікування найбільш хворих немовлят;
  • мати відділення постнатального догляду для лікування та виходжування передчасно народжених дітей та хворих новонароджених;
  • мати кабінет катамнестичного спостереження;
  • забезпечувати консультування немовлят широким спектром вузьких спеціалістів.

Що змінюється для пацієнтки?

Кожна пацієнтка, незалежно від місця реєстрації та проживання, має право обирати у якого лікаря та в якому саме медичному закладі спостерігати неускладнену вагітність. Так, можна віддати перевагу своєму сімейному лікарю чи гінекологу в жіночій консультації. Крім цього, на власний розсуд, керуючись важливими саме для породіллі критеріями, самостійно обрати пологовий будинок, в якому народжувати.

Головне - відтепер не потрібно додатково робити жодні благодійні внески та нести до пологового пакети з медекаментами. Всі послуги, що необхідні породіллі, в повному обсязі сплачує НСЗУ.

Якщо ж жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно - у межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Слід зазначити, що для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну.

Однак, такі зміни не стосуються покращеного сервісу. Зокрема, перебування у палаті підвищеного комфорту, покращене харчування та додаткові сервіси належать до категорії платних послуг та не підлягають відшкодуванню НСЗУ.

Які послуги включено до безоплатного пакету допомоги при пологах?

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;
  • стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Також нагадуємо, що у батьків є можливість скористатися послугою «Е-малятко» та зекономити час на догляд за новонародженою дитиною. "Е-малятко»-унікальна можливість отримати онлайн у пологовому будинку, ЦНАПі чи органі ДРАЦС десять послуг для новонародженого лише за однією заявою.

Якщо у Вас або Ваших родичів наявний цивільний або адміністративний спір, виникають додаткові питання, то консультацію професійного юриста Ви можете отримати звернушивсь до системи безоплатної правової допомоги.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^