Побоювання щодо запуску CBDC США

Ще від початку року США досліджували можливість запровадження цифрової валюти. Федеральний резерв повинен був оцінити всі за і проти та висловитись стосовно цього нововведення, адже випуск такої валюти повинен бути зобов’язанням ФРС. Це не перший у світі подібний досвід і можна скористатися напрацюваннями інших країн у запуску CBDC. Безсумнівно, що цифровий долар матиме безліч переваг, та чи все так однозначно? У цьому блозі розберемо які є недоліки.

Впровадження цифрового долара навряд чи може бути справою ближчої перспективи. Крім технічних і формальних питань у Білому Домі та Конгресі США повинні пройти дебати щодо схвалення цього рішення. Очікується, що на всі процедури, включно із технічними, знадобиться близько п’яти років. При цьому конкуренція Сполучених Штатів із провідними країнами в цифровій галузі, такими як Китай, підштовхуватиме їх до впровадження нових технологій, щоб зберегти домінування своєї валюти у світовій економічній системі.

Цифровий долар має ряд беззаперечних переваг, таких як пришвидшення переказів та зменшення вартості грошових транзакцій, що особливо актуально для міжнародних операцій. ФРС США планує запуск CBDC, адже це потребує меншої інфраструктурної мережі та дасть доступ до фінансових послуг людям, які наразі позбавлені його. Але крім позитивних очікувань є й обґрунтовані побоювання.

Запровадження CBDC для класичних банків може мати неприємні наслідки у разі, якщо частина клієнтів захоче зберігати свої заощадження в цифрових гаманцях. Це закономірно призведе до зменшення кількості депозитів. Очевидно, що такий розвиток подій змінить саму структуру фінансової системи не тільки в США, але й всього світу, адже для великої кількості країн долар є валютою міждержавних розрахунків. Варто зауважити, що політичні та фінансові чинники мають більший вплив на стабільність долара, ніж технологічні нововведення.

Сумніви щодо здатності цифрового долара уникнути традиційних проблем світових валют є навіть серед керівників ФРС. Тобто, проблеми крадіжок, шахрайства, відмивання коштів та спрямування грошей на терористичну діяльність нікуди не зникнуть. При цьому автоматизація процесів під час використання CBDC не може вважатися панацеєю, а крім цього деякі інструменти, запропоновані для міжнародних переказів, вже і так працюють в чинних системах. Тут мається на увазі, що багато доларових операцій вже функціонують в цифровій системі.

Крім цього є побоювання щодо відмови низки компаній використовувати цей метод розрахунків, адже CBDC має доволі суворий механізм контролю. Це більше стосується іноземних корпорацій, які не будуть мати очевидних фінансових причин переходити на цифрову валюту США. При цьому уряд Сполучених Штатів отримає доступ до всіх операцій, в тому числі до тих, які б хотіли приховати, адже система буде повністю контролюватися ФРС. Тому над довірою треба буде попрацювати всім учасникам, які можуть користуватися цифровим доларом. 

Пандемія коронавірусу, за якої швидкі й безконтактні методи переказів стали більш потрібними, та економічне суперництво з Китаєм підштовхнули США до розробки своєї цифрової валюти. Наразі, уряд Сполучених штатів, хоча і з деякою пересторогою, але зацікавлений у запровадженні цієї технології. Фінансова система цієї країни формувалася протягом 250 років, тому інтегрування нововведень на кшталт цифрових активів проходить з певними пересторогами та розглядом усіх аспектів. Та зрештою, цифрові валюти — це шлях у майбутнє, тому можна очікувати, що після узгоджень всіх деталей і гарантуючи користувачам всю можливу безпеку CBDC буде запроваджено.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^