Выделенное

Острів невезіння: офшори відтепер невигідні

У самому кінці 2017 року ЄС затвердив список податкових гаваней, яких стосується посилення правил. Нові закони вже прийняли Бермуди, Віргінські острови, Кайманові Острови, острів Гернсі, острів Джерсі, острів Мен, Маврикій, Багамські і Сейшельські острови.

Чим це загрожує українському бізнесу?

Першими до адаптації законодавства відповідно до вимог ЄС прийшли кіпрська влада. У першому липневому циркулярі правила для бізнесу були "драконівськими" - Центробанк Кіпру зобов'язав місцеві банки закрити рахунки всіх офшорних компаній.

На Британських Віргінських островах нові правила діють з 1 січня 2019 року. Тепер тримати кошти або активи, а також вести діяльність без фізичної присутності компанії в офшорі може стати невигідно або навіть неможливо. Зареєстрований в офшорній території бізнес повинен мати за місцем реєстрації достатню кількість співробітників для масштабів компанії, повноцінний офіс і аргументовану рівень витрат на утримання компанії.  

26 листопада 2018 року були прийняті поправки до Закону про міжнародні бізнес компаніях (IBC) на Сейшельських островах, сам документ вступив в силу в грудні 2016 року. Цей закон посилив правила створення і функціонування IBC на Сейшельських островах з метою відповідності глобальним тенденціям фінансової прозорості, але при цьому умови для ведення бізнесу залишилися досить привабливими. 

Нові поправки відкривають   доступ до центрального реєстру директорів на Сейшельських островах, який повинен був набрати чинності 1 грудня 2018 року. Доступ до реєстру директорів тепер надаватиметься за рішенням суду; в разі примусового виконання будь-якого закону (наприклад, Financial Intelligence Unit відповідно до Закону Про боротьбу з відмиванням грошей і Генеральному комісару відповідно Revenue Administration Act); реєстраційному агенту компанії.  

Кожна IBC на Сейшельських островах зобов'язана гарантувати, що дані, зазначені в її внутрішньому реєстрі бенефіціарів, є актуальними і коректними. Якщо юридичні особи, керівники або самі бенефіціари порушують правила ведення реєстру, в такому випадку передбачені великі штрафи, аж до 50 тисяч доларів. Крім штрафу може застосовуватися тимчасове заморожування акцій компанії (позбавлення права голосувати по ним, передавати, розподіляти, відчужувати і т.д.) до того моменту, поки не будуть в повній мірі дотримані правила ведення реєстру та розкриття даних про бенефіціарів.

До прикладу, на Віргінських островах особі, яка не може надати інформацію без поважної причини або навмисне подає неправдиву інформацію у відповідь на запит контролюючого органу загрожує штраф $ 40 000-75 000 або позбавлення волі до п'яти років

Якщо юрособа не виконує вимоги у встановлений термін після першого порушення, штрафи ростуть: для високоризикових компаній до $ 400 000, для всіх інших - $ 200 000. До схожих новацій готуються і інші офшорні юрисдикції. Привести свої бізнес у відповідність до законодавства країн-офшорів бізнесмени повинні до кінця червня 2019 року.  

Що робити Україні

 Відповідно до даних наданих опублікованих Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) - Україна займає мізерно мало місця в глобальній офшорній павутині. Безпосередньо з Україною пов'язано лише 0.23% вузлів або 1 689 з 719 000 (для порівняння частка ВВП України в світовому ВВП близько 0,12%). Для порівняння, кількість вузлів, пов'язаних з Росією 3.3%, з Великобританією 4.3%, з Швейцарією 6.6%, з Китаєм 9.2%, з Гонконгом 14.3%., тому великої депресії по -українськи зміни офшорних правил не спричинять. Загалом, бізнесмени сходяться на думці що більшість нововведень мають характер припущень.

Для повного розуміння варто дочекатись роз’яснень від секретарських компаній та органів державної влади відповідних юрисдикцій. В будь-якому випадку нові правила призведуть до подорожчання офшорних компаній та їх утримання. Офшорна економічна модель може стати просто фінансово не вигідною для деяких бізнесів . Один з варіантів перевести компанії в ті офшорні зони яких ще не торкнулися нові правила або користуватись податковими зонами які не є острівними територіями з сумнівною репутацією. Нідерланди, Австрія, Ірландія, а віднедавна і Словенія є зрозумілими європейськими країнами з відносно невисоким рівнем податкового навантаження та прозорими правилами для ведення бізнесу .        

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^