Одруження без кордонів: реєстрація шлюбу з іноземцями

Шлюб між українцями і громадянами інших держав – явище досить поширене. У кожного з них своя історія знайомства. Наприклад, у березні 2019 року уклали шлюб громадянин Франції та громадянка України Діана. Перебуваючи у відрядженні у Франції, українка зустріла майбутнього чоловіка. Процедура укладання шлюбу у Франції значно складніша, аніж в Україні. Проте коханню немає перешкод. Друг сім’ї, який проживає в Україні, розповів нареченим про скорочену процедуру одруження «Шлюб за добу». Тож, 20 березня наречені прилетіли до столиці та подали заяву на реєстрацію шлюбу, а вже 22 березня урочисто зареєстрували шлюб. Спрощена процедура одруження приваблює всіх іноземців.

Так, відповідно до ст. 26 Конституції України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Пам’ятайте, що у рамках «Шлюбу за добу» наречені мають змогу обрати будь-яку дату для одруження, проте перелік документів такий же, як і для звичайної реєстрації:

  • Паспорт громадянина України (при наданні id-картки додатково подається витяг із реєстру про місце реєстрації).
  • Ідентифікаційний код.
  • Особи, в яких було вилучено паспорт громадянина України, у зв'язку з взяттям на консульський облік в іншій державі надають паспорт громадянина України для виїзду за кордон із відповідною відміткою про це в паспорті.
  • Якщо особа раніше перебувала в шлюбі, то додатково надається документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу; рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили; свідоцтво про смерть одного з подружжя; висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).

Що потрібно пам’ятати перед укладанням шлюбу з іноземцями?

Щоб укласти шлюб, наречені мають особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором. Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підписів на якій засвідчено нотаріально, можуть подати їхні представники. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

Зауважу, якщо документи громадян України, іноземців, осіб без громадянства, що є підставою для державної реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, то до них обов’язково додається переклад тексту українською мовою, вірність якого засвідчується дипломатичним представництвом або консульською установою України, посольством (консульством) держави, громадянином якої є іноземець (країни постійного проживання особи без громадянства), Міністерством закордонних справ, іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

Також подається документ, який підтверджує сплату оподаткування за проведення державної реєстрації шлюбу. Для того щоб закріпити свої відносини, парі необхідно буде сплатити певну суму – державне мито. Пунктом 5 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 № 7-93 «Про державне мито» встановлено, що розмір такого мита становить 0,05 неоподатковуваних мінімумів громадян (усього 85 копійок).

Зауважте, що штампи в паспорт уже не ставляться, подружжя отримує по одному екземпляру свідоцтва про реєстрацію шлюбу.

Де в столиці можна зареєструвати «Шлюб за добу»?

У Києві 6 акредитованих суб’єктів, які можуть реєструвати шлюб усього за 24 години: http://www.justicekyiv.gov.ua/chlub_za_dobu.html.

Одружуйтесь, а про документи подбає Мін’юст!

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^