Несплата ЄСВ vs Кримінальна відповідальність

Правовий обов’язок особи сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування передбачений Законом Укра­їни «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Перелік платників ЄСВ наведено у п. 1 розд. ІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Закон зобов’язує платника своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати цей внесок, незалежно від його фінансового стану.

За наявності у платника єдиного внеску інших зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Іншими словами, особливість єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування полягає в тому, що він підлягає беззаперечній першочерговій сплаті в повному обсязі, незалежно від фінансового стану платника податку та наявності інших фінансових зобов’язань.

Тому фактич­на відсутність у платника на момент настання строку сплати відповідних внесків необхідних коштів (наприклад, внаслідок їх використання на інші потреби), не ви­ключає настання для нього кримінальної відповідальності за ст. 2121 КК України.

Однак чи все так однозначно?

За останні роки спостерігається негативна тенденція росту кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 2121 КК України, не за результатами відповідних перевірок (актами), а на підставі аналітичних довідок, звітів та навіть рапортів оперативних співробітників податкової міліції, які містять лише певні необґрунтовані припущення щодо можливого ухилення від сплати податків.

Така негативна практика призводить до безпідставного порушення кримінального провадження, яке в подальшому може бути використано як інструмент тиску на бізнес шляхом проведення обшуків, виїмок (тимчасового доступу до речей і документів), допитів, що, безперечно, не може обурювати представників реального сектору економіки.

Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів може бути вчинене, наприклад, шляхом:

  • неподання документів, пов'язаних із їх обчисленням та сплатою до бюджетів чи державних цільових фондів (податкових декларацій, розрахунків, бухгалтерських звітів і балансів тощо);
  • приховування об'єктів оподаткування;
  • заниження цих об'єктів;
  • заниження сум податків, зборів, інших обов'язкових платежів;
  • приховування факту втрати підстав для одержання пільг з оподаткування;
  • подання неправдивих відомостей чи документів, що засвідчують право фізичної особи на податковий кредит або на податкову соціальну пільгу.

І саме акт перевірки, складений за результатами проведення податкової перевірки, являється джерелом встановлення обставин, які можуть свідчити про несплату податків внаслідок вчинення податкового правопорушення.

Також фактичні дані, які підтверджують наявність чи відсутність у діях підсудного складу такого злочину, можуть бути встановлені висновком експерта або за допомогою актів документальної перевірки виконання податкового законодавства і ревізії фінансово-господарської діяльності.

Безумовно, виключна наявність такого акту не є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. Тим паче, якщо результати проведеної податкової перевірки оскаржуються в адміністративному порядку.

Для підтвердження наявності в діях особи складу злочину, необхідно встановити й інші його складові.

Так, основною умовою притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 2121 КК України являється прямий умисел на вчинення цього злочину.

Відповідно до п. 3, п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 08.10.2004 № 15 кримінальна відповідальність настає не за сам факт несплати в установлений строк податків, зборів, інших обов’язкових платежів, за умисне ухилення від їх сплати.

Відображення у звітності платника заборгованості з оподаткуванню свідчить про відсутність умислу на ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів за наведеними способами.

Отже, особа, яка не мала наміру ухилитися від сплати платежів, а не сплатила їх з інших причин, може бути притягнута лише за фінансове порушення податкового законодавства, пов’язане з обчисленням і сплатою цих платежів.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^