Выделенное

Ринок землі: Мій виступ у Верховній Раді

Маргарет Тетчер вірила у демократію засновану на власності "property-owning democracy". Тому вона робила все для того, щоб люди могли собі дозволити своє власне житло і впроваджувала можливість людям, що живуть скромно, викуповувати орендоване житло за зменшеною вартістю.

Я теж вірю у демократію засновану на власності. Більше того Конституція України говорить, що джерелом влади є народ і що земля належить народові України.

Так само як ми свято боремося за право громадян розпоряджатися своїм голосом ми маємо дати їм можливість розпоряджатися своєю землею.

Дати людям, які скромно живуть з землі, володіти цією землею – це дати можливість Українському народові реалізуватися. Дати гідність кожному з нас.

Земля – це ДНК нашого народу. І у цьому ДНК повинне бути прошите священне право власності українця на свою землю. Як це було завжди!

Земельний Кодекс України від моменту свого ухвалення базується на повноцінному праві власності на сільськогосподарську землю.

Левова частка сільськогосподарських земель 27 мільйонів гектар – знаходиться у приватній власності. Нам потрібно аби власник почував себе власником, а не кріпаком. Щоб він отримував справедливу орендну плату за свою землю, щоб він міг продати одну ділянку і купити іншу, яка йому чи їй більше підходить. Зрештою – дати українському селянину право купити більше землі і збільшувати свою справу.

Близько 1 мільйона гектар сільськогосподарських земель перебуває у комунальній власності. І громади, яким ми даємо все більше повноважень в рамках децентралізації, повинні мати справедливий дохід від оренди чи продажу майна. Громади повинні мати інструмент для заохочення ділової активності своїх мешканців через відкриття доступу до земель громади.

Зрештою ми маємо передати 8,2 мільйони гектар сільськогосподарських земель, які належать державі, в руки ефективних фермерів, які так люблять цю землю.

Чинна норма Кодексу говорить, що «землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам».

Це справедлива норма і ми вважаємо, що вона і далі повинні діяти.

Головне – це забезпечити нормальну власність на землю для українця. Створити повноцінний ринок землі та надати українцям допомогу на придбання землі.

Протягом останніх двох місяців я говорив буквально з кожним – від власників агрохолдингів до найскромніших фермерів, від прагматичних фінансистів до найзапекліших противників ринку землі. Кожен має свої аргументи за і проти.

Але одне є в усіх – мрія бути успішнім на своїй землі. Ця мрія єднає нас всіх. І ми повинні дати їй здійснитися.

Будуємо Україну разом.

Все буде добре!

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^