Выделенное

Медична реформа та страхова медицина в Україні: що робити та де отримати допомогу

Медична реформа є чи не найважливішою та найзатребуванішою на сьогодні супільством, оскільки проблема забезпечення якісного лікування українців і стимулювання розвитку та підвищення рівня медицини в цілому назріла вже давно. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблено, зокрема, в частині надання первинної медичної допомоги. Проте навіть на цьому етапі є безліч невирішених питань, як то елементарне інформування населення щодо засад роботи медичної реформи.

Наразі нею передбачено три рівні медичної допомоги: первинну допомогу, що вже реалізовано через підписання договору з сімейним лікарем, вторинну (спеціалізовану) та третинну (вузькоспеціалізовану) допомогу, впровадження яких ще очікується. Але що ж робити хворим зараз?

Спочатку варто розібратися, як працює вже впроваджена медична реформа

Держава оплачує приблизно 370 грн за лікування одного пацієнта. Загалом на сьогодні вже близько 22,5 млн. осіб підписали договори з сімейним лікарем. Сімейний лікар надає безкоштовну консультацію у нескладних ситуаціях в межах своєї компетенції, у важких випадках спрямовує пацієнта до інших спеціалістів, а також дає направлення на кілька найпростіших аналізів. Питаннями додаткової діагностики, придбанням необхідних ліків пацієнт має займатися та оплачувати їх самостійно.

Хочу навести кілька показових фактів з дослідження, яке було проведене в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина»:

кожен 2-й пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів, більше ніж 56% пацієнтів вживали лише частину прописаних ліків через їх зависоку для них вартість, 68% хворих довелося позичати кошти на госпіталізацію, середня сума коштів, які довелося позичати, складає 14 183 грн, 70% хворих вдаються до самолікування.

Вартість деяких медичних послуг в середньому по Україні наразі становить: ліжко-день – близько 500-1 000 грн, дослідження МРТ – до 7 000 грн, консультація лікаря – 200 – 500 грн, середній чек на медикаменти для ШКТ складе до 5 тис. грн, при гастриті – до 2,5 тис. грн., в разі ГРВІ – до 1 тис. грн, а вартість операції, наприклад, з видалення апендициту виллється у 5 – 8 тис. грн, при інсульті - мінімум у 10-20 тис. грн.

Якщо навіть уявити стандартну ситуацію, що виходить поза межі компетенції сімейного лікаря, наприклад, при гаймориті, то можна порахувати, в яку суму може стати лікування такого, на перший погляд, нескладного захворювання: три консультації вузькопрофільного спеціаліста (кожна по 300 грн), купівля медикаментів до 3 тис. грн, проведення локальних процедур (кукушки): 2,5 тис. грн – 10 сеансів, КТ гайморових пазух – 2,4 тис. грн. І так набігає більше 8 тис. грн.

Для пересічного українця - це досить суттєва сума! З іншого боку, лікування – це ще й купа організаційних питань та проблем, які має вирішувати людина, – з пошуку кваліфікованого лікаря та медичного закладу, медикаментів, медичних та діагностичних центрів тощо. Розвинуті країни світу вже давно вирішили усі ці питання шляхом впровадження страхової медицини, до якої, маю надію, й Україна дійде в осяжному майбутньому.

Як має працювати страхова медицина?

Страхова компанія при зверненні пацієнта підбере кваліфікованого лікаря і організує консультацію в зручному для нього місці, в комфортних умовах, без черги та очікування, оперативно підбере ліки, за потреби навіть забезпечить їх доставку, зафіксує необхідні лікувальні процедури, знайде та організує діагностику належної якості, ну і головне, усе оплатить.

Але що може бути навіть важливішим за власне гроші на лікування? Це час та невідкладна організація цієї самої медичної допомоги. Часто від швидкості надання якісної медичної допомоги залежить життя людини, і саме оперативність реагування є головною перевагою страхової медицини. Адже лікарі-координатори страхової компанії під час звернення пацієнта можуть відразу допомогти йому, організувати допомогу в будь-якій точці України, де б пацієнт не знаходився, в будь-якій ситуації та 24 години на добу. Та навіть, поки під’їжджає швидка, дати поради щодо перших дій чи ліків, які потрібно вжити для виживання.

Наведу нещодавній приклад з практики нашої компанії. Наш клієнт поїхав у відрядження, під час якого автобус, яким він їхав, потрапив у ДТП. Чоловік отримав тяжкі травми та потребував оперативної медичної допомоги. Але він був в важкому стані, посеред чужого міста, далеко від рідних та знайомих. Куди й до кого звертатися? Що робити? Ситуація просто жахлива! Але чоловік одразу зателефонував нам –і лише за одним дзвінком СГ «ТАС» організувала та оплатила термінову госпіталізацію клієнта, життєво необхідну йому операцію, підготовку до транспортування в Київ за місцем його проживання. Загальна сума витрат склала близько 30 тис. грн. Та головне, чоловікові не потрібно було думати про те, як організувати медичну допомогу, де взяти кошти на лікування, де знайти кваліфікованого лікаря для проведення операції, чи викликати рідних, як організувати транспортування додому тощо. Опісля він ще й скористався нашими послугами в частині організації реабілітації та відновлення після отриманих травм.

Тож переваги медичного страхування очевидні. Адже у будь-якій життєвій ситуаціївигідно мати чіткий план дій та професіональну підтримку.

Особливо це важливо в тих випадках, коли вірогідність виживання пацієнта вираховується навіть не годинами, а хвилинами. Або в разі серйозних захворювань. Наведемо приклад досить розповсюдженого захворювання – інфаркту. В середньому витрати на лікування цього захворювання, наголошу, за умови своєчасної допомоги, складуть більше 50 тис. грн, в тому числі на медикаменти – біля 7-8 тис. грн, аналізи та ЕКГ – до 5 тис. грн., МРТ з контрастом 2 рази – близько 8 тис. грн, необхідні консультації суміжних спеціалістів (невролога, нейрохірурга, окуліста) – загалом 6 консультацій на 2 тис. грн, перебування в стаціонарі – до 10 тис грн (10 днів). Питання: чи легко та просто за кілька годин знайти таку суму? І чи зручно та вигідно було б, щоб страхова компанія взяла на себе організацію лікування та всі витрати?

Тож, на мою думку, добровільне медичне страхування – це єдиний сучасний та доступний спосіб убезпечити себе від великих витрат, необхідності самостійної організації медичної допомоги та й загалом це – крок в майбутнє комфортне життя.

Вибір завжди за споживачем. Хочеться вірити, що у питаннях піклування про найдорожче, що є у людини, – власне здоров’я, наші співвітчизники та держава будуть рухатися шляхом позитивних змін та розвитку. Бажаю усім міцного здоров’я! 

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^