ТОП-5 знакових M&A угод у 2017 році в Україні

У 2017 році в Україні спостерігалося зростання обсягів угод зі злиття та поглинання (M&A). Всього було здійснено угод вартістю орієнтовно 1,3-1,5 млрд дол. США. Це хоч і вище показиків 2014-2016 рр., однак значно нижче докризових результатів. Основним драйвером зростання ринку M&A в Україні стало відновлення національної економіки. Певна стабілізація ситуації на Сході країни також вплинула на настрої інвесторів.

 Нижче наведені топ-5 найбільш знакових M&A угод в Україні в 2017 році:

1. 2 червня була оголошена угода з придбання агрохолдингом «Кернел» іншого агрохолдингу – «Українські аграрні інвестиції». Сума угоди склала 155 млн дол. США за 100% частку в бізнесі. На момент угоди «Українські аграрні інвестиції» обробляли більш ніж 190 тис. га орендованих сільськогосподарських земель та мали зерносховища обсягом близько 200 тис. тон.

2. 26 травня гірничо-металургійний холдинг «Євраз» продав свій криворізький рудник «Суха Балка» за 110 млн дол. США компанії DCH Олександра Ярославського. «Суха Балка» – провідне підприємство української гірничодобувної галузі, котре спеціалізується на видобутку залізної руди підземним способом. Річна виробнича потужність комбінату складає близько 3,1 млн тон руди. В 2016 році «Суха Балка» реалізувала більш ніж 2,5 млн тон аглоруди. Виручка від операційної діяльності в 2016 р. склала 145 млн дол. США. На підприємстві працює близько 3,5 тис. осіб.

3. В січні та травні канадська компанія Fairfax Financial Holdings Limited двома угодами придбала 9,99% та 7,81% акцій агропромислового холдингу «Астарта-Київ». Загальна вартість двох угод склала приблизно 66 млн дол. США. Після завершення даних транзакцій Fairfax контролює більш ніж 7 млн акцій «Астарта-Київ», що складає 28,01% від загальної кількості голосуючих акцій компанії.

4. В червні було оголошено про придбання агрохолдингом «Кернел» компанії «Агро Інвест Україна» за 43,3 млн дол. США, яка обробляла більш ніж 27,5 тис. га орендованих сільськогосподарських земель та мала зерносховища обсягом близько 170 тис. тон.

5. 4 лютого було оголошено про продаж групою Лукойл компанії «Карпатнафтохім» двом фізособам: Ільхаму Мамедову та Ігорю Щуцькому. Сума угоди склала 25 млн дол. США. Партнери відновили виробництво на підприємстві після п'ятирічного простою. Щомісячно компанія переробляє близько 56 тис. тон прямогонного бензину (нафта).

В цілому у 2017 році найбільша кількість M&A угод була в наступних галузях (частка у загальній кількості угод): банківський сектор – 15%, сільське господарство – 11%, страхування та фінансові послуги – 11%. 

chart

Загалом спостерігаються тенденції, що вказують на відновлення ринку злиттів та поглинань (M&A) в Україні. Враховуючи ситуацію в країні, наразі активи здебільшого недооцінені, що лише підігріває ринок та заохочує інвесторів йти на ризик.

 

Читайте также:

Comment for this post has been locked by admin.
 

Комментарии

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^