Кредитування та фондування: на що очікують банки в 4 кварталі?

У четвертому кварталі 2022 року Національний банк України провів опитування банківського сектору щодо умов банківського кредитування та щодо очікувань ймовірного фондування. Це взаємопов’язані процеси, які багато в чому залежать від стану валютного ринку та інфляції. В цьому блозі розберемо на які позитивні тенденції очікують в банках та яких ризиків остерігаються.

Згідно з даними опитування, проведеному серед банківських установ, в 4 кварталі можна очікувати на певне відновлення зацікавленості в корпоративних кредитах, проте попит на кредитування домогосподарств, ймовірно, піде на спад. Рівень загальної економічної активності, невтішні очікування щодо інфляції та коливання курсу значно вплинули на створення більш суворих вимог для видачі кредитів всім клієнтам. Це видно за динамікою схвалень кредитів — для фізичних та юридичних осіб вона знизилася. Очікувано, що подібна тенденція збережеться і в наступному кварталі.

Зміна рівня схвалення кредитних заявок корпоративного сектору. Джерело: НБУ

Зміна рівня схвалення кредитних заявок домогосподарств. Джерело: НБУ

Певне збільшення зацікавленості в корпоративних кредитах пов’язане з поточними потребами компаній, наприклад, для збільшення оборотного капіталу та для реструктуризації боргів. Попит на короткотривалі гривневі запозичення росте, а на довгострокові валютні продовжує скорочуватися. Водночас зацікавленість населення у кредитах, зокрема й на іпотеку, продовжує зменшуватися. Це пов’язано з погіршенням споживчих настроїв та цінові умови іпотечних позичок. Подібна тенденція прогнозується і на наступний квартал.

Обсяги клієнтських коштів у фінансових установах зростають, про це свідчить опитування, проведене НБУ про банківське фондування. Компанії та приватні особи збільшили вкладення в банки. Цілком ймовірно, що це сталося внаслідок підвищення депозитних ставок для бізнесу. Очікується, що залучення коштів у банківські установи буде збільшуватися на фоні скорочення строковості депозитів. Попри зростання частки зобов'язань в іноземній валюті — очікується, що це не тенденція, а тимчасове явище. За останній рік обсяг капіталу майже не змінився, проте, майже половина опитаних вважають, що це станеться в найближчому майбутньому.

Зміна обсягів фондування банків. Джерело: НБУ

Зміна вартості фондування банків. Джерело: НБУ

Третій квартал 2022 року відзначився збільшенням фондування. 75% фінустанов продемонстрували ріст вкладень з боку домогосподарств, а 65% повідомили про збільшення депозитів від компаній. Натомість залучення коштів від облігацій, кредитів від міжнародних організацій та довготермінового рефінансування йде на спад. Очікувана тенденція на 4 квартал — збільшення фондування від населення при зменшенні обсягів оптових капіталовкладень. Однак, очікується, що вони будуть більшими як від корпорацій, так і від населення.

Отже, наступного кварталу очікується посилення кредитних стандартів для бізнесу та для населення. Вже зараз банки скоротили рівень схвалення заявок, адже ризики для банків зростають. Найбільшої перестороги банківські установи очікують стосовно процентного, валютного та операційного ризиків зі збереженням цих тенденцій в наступні три місяці. Обіг капіталу скорочується, що зумовлено змінами в економіці та вимогами регулятора. При цьому, навряд чи слід очікувати, що збитки впливатимуть на капітал банків в наступному році.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^