Попри політичні пристрасті, поширення коронавірусу та падіння промисловості - капітальні інвестиції продовжують зростати

На фоні політичних пристрастей, поширення коронавірусу, падіння промисловості та уповільнення ВВП IV кв. 2019 році достатньо непомітним для громадськості стало оприлюднення Держстатом на минулому тижні даних щодо капітальних інвестицій.

А вони продовжують зростати високими темпами. Навіть більш того - у IV кв. 2019 році зростання прискорилося до 21,2%, а в цілому за рік становило 15,5%. Отже, 4й рік поспіль темпи зростання капітальних інвестицій перевищують 15%, і це свідчить про активний процес переоснащення вітчизняної економіки.

88198431 10217376264144781 6932774233101565952 oЦікаво, що при цьому минулого року змінились драйвери інвестицій. На перші ролі вийшли промисловість і будівництво. Так, капітальні інвестиції в промисловості зросли на рекордні за останні роки 35%. Значна частина підприємств як добувної, так і переробної промисловості наразі знаходиться у процесі модернізації. Наприклад, капітальні інвестиції у виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення зросли на 67%.

А от інвестиційна активність у секторі постачання електроенергії, газу та пари продемонструвала зростання на +58%, чому насамперед сприяло розгортання проектів в альтернативній енергетиці.

Також можна відзначити інвестиції у виготовлення виробів з деревини та в харчову промисловість, що зросли на +54% та +49% відповідно. Такі вкладення у виробництво та основні засоби створюють реальні підвалини для підвищення конкурентоспроможності та нарощення обсягів виробництва промисловості у подальші роки.

Водночас, капітальні інвестиції у сільське господарство та в сектор “Інформація та телекомунікації” за підсумками минулого року знизились на 10% та 17% відповідно.

Капітальні інвестиції у сільському господарстві впали вперше після 4-річного зростання. Скоріш за все, подібне згортання інвестиційної активності аграріїв пов’язано з акумулюванням додаткових коштів перед відкриттям ринку сільськогосподарських земель, яке заплановано на жовтень 2020 року.

А от падіння інвестицій в телекомунікації пояснюється високою базою порівняння — для запуску 4G у 2018 році три ключові оператори спрямували на ліцензії близько 0,3 млрд дол США.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^