Істерія з рейдерством є перебільшеною. «Хвилі захоплень», про яку активно пишуть ЗМІ – немає

Що відбулося насправді? Мін’юст самостійно почав публічно говорити про проблему рейдерства в Україні. Тому виникла ілюзія, що захоплень побільшало. Насправді проблема носить системний характер ще з 90-х років.

Ми публічні, бо маємо реальний інструмент протидії - Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Комісія інститут ефективний, але для повної ліквідації проблеми Мін’юст ініціює створення спільної робочої групи, до складу якої плануємо залучити Національну поліцію, Міністерство внутрішніх справ та НАБУ. Розроблений проект Меморандуму, на базі якого функціонуватиме робоча група. Тому що рейдерство – це злочин, що має бути розслідуваний у правовому полі відповідними структурами. Міністерство юстиції вимагатиме реальних термінів ув’язнення для тих, хто зазіхає на чужу приватну власність. Також на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект 4216, що передбачає нотаріальне посвідчення підписів на угоді про перехід корпоративних прав. Законопроект покликаний попереджати рейдерські захоплення.

Після спрощення системи реєстрації виявилося, що українське суспільство, на жаль, не готове до такого рівня лібералізації. Наразі розробляємо ще один законопроект, яким плануємо звузити принцип екстериторіальності, надати право вибору громадянам отримати свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомості на бланку (дані про видачу такого свідоцтва мають бути внесені до Реєстру). Ключова позиція законопроекту - посилити кримінальну відповідальність за рейдерство. Відповідати мають усі: заявник, особа, яка подає неправдиві документи реєстратору, та державний реєстратор. Це буде ефективна превентивна норма. 

Як тільки декілька реєстраторів-рейдерів почнуть відбувати покарання у місцях позбавлення волі, кількість бажаючих вступати у змову зі злочинцями різко зменшиться.
Також ми плануємо ускладнити процедуру відкриття нового розділу у Реєстрі нерухомості та розширити контрольні функції Міністерства юстиції: відбиратимемо свідоцтво у нотаріуса за неправомірні реєстраційні дії.

Сьогодні ми вправі лише блокувати реєстратору-нотаріусу доступ до Реєстру на певний термін, або ж анулювати в залежності від рівня порушення. Але, якщо за порушення Міністерство юстиції скасовуватиме свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю, то я переконаний, нотаріуси стануть значно «уважнішими».

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^