Фіктивний шлюб – це торгівля сімейним станом, яка має каратися

Нещодавно на одниму із моїх щотижневих прийомів до мене звернулась пара молодят - українка та громадянин Єгпиту. Вони подали у ВДРАЦс довідку про вагітність для прискорення вступу шлюб.  Спеціалісти ВДРАЦсу на місці виявили, що довідка підробна та пара одразу забрала назад заяву про реєстрацію шлюбу. Після цього випадку я хочу звернути увагу на проблему фіктивних шлюбів в Україні, чому українські жінки погоджуються за гроші на зміну сімейного стану? Адже я особисто промоніторив інтрент на предмет пропозицій подібних послуг та був прикро засмучений популярністю такого бізнесу в Україні. 

У Києві протягом 2017 року було визнано недійсним 4 шлюби та 1 фіктивним, а у 2018 році суд визнав недійсними вже 9 шлюбів.

Фіктивність шлюбу в Україні перевіряють лише на етапі подачі заяв до РАЦСу, проте відповідальності за обман просто не передбачено на відміну від США і країн ЄС. Правда, не скрізь. Наприклад, у законодавстві Польщі взагалі відсутнє таке поняття, як фіктивний шлюб.

Проаналізувавши судову практику в Україні, найчастіше підставами для визнання шлюбу недійсним у зв’язку з відсутністю у сторін наміру створювати сім’ю та набувати для себе прав і обов’язків подружжя, вказуються наступні: окреме проживання, відсутність спільно набутого майна, відсутність турботи один про одного та взаємної матеріальної підтримки, непоказування подружніх відносин перед третіми особами, небажання народжувати спільних дітей, підтримання статевих стосунків з третіми особами, відкрите демонстрування перед третіми особами відсутності фактичних шлюбних відносин та наголошення на фіктивності реєстрації шлюбу.

Водночас жодна з наведених обставин справ не взята до уваги судами як самостійна чи єдина підстава визнання шлюбу недійсним. При ухваленні рішень суди оцінювали докази в їх сукупності та лише за наявності достатніх підстав вважали, що, укладаючи шлюб, сторони не мали наміру створювати сім’ю та набувати для себе прав і обов’язків подружжя, суди приходили до висновку про фіктивність такого шлюбу.

Чи карають в Україні?

Якщо фіктивний шлюб завдав майнової шкоди державі, такі дії правоохоронними органами можуть розцінюватися як заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою (стаття 192 Кримінального кодексу України).

Такі дії караються штрафом у 850 грн, або громадськими роботами до 240 годин, або виправними роботами до 2 років, або арештом на строк до шести місяців.

Якщо правопорушення вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у великих розмірах, караються штрафом від 850 до 1700 грн або обмеженням волі на строк до 3 років.

Відповідно до цієї статті майнова шкода визнається значною, якщо вона у 50 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (850 і більше), а у великих розмірах – така, що у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (1700 і більше).

Заходи протидії торгівлі сімейним станом можуть бути ефективними тільки тоді, коли в суспільстві ідея та питання сім’ї займатиме провідне місце.

Тож, у житті рано чи пізно доводиться за все платити. Хто знає, як складуться стосунки між двома чужими людьми. Адже в будь-якому разі ніякі матеріальні статки не зможуть склеїти розбиті людські душі. Ви зустрічаєтесь, знаходите одне одного та створюєте повноцінні міцні родини. Проте у будь-якому випадку, обираючи шлюб чи в Україні, чи за кордоном, Ви не повинні за це платити. Любов завжди щира і єдина.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^