Еволюція волонтерства. Як допомога стала національною рисою підприємців в Україні?

Україна – єдина європейська держава, що потрапила у цьогорічний ТОП-10 Світового Індексу Благодійності. Піднявшись при цьому із 20-го місця на 10-те. І це досягнення якнайкраще ілюструє характерну національну рису українців – допомагати. 

Війна змінила не тільки правила ведення бізнесу, нашу економіку та звичний спосіб життя. Вона також змінила наші взаємини. Активні й небайдужі громадяни об’єдналися у потужні волонтерські рухи. За даними Мін'юсту, за час повномасштабної війни було відкрито більше 4,5 тисяч громадських та благодійних організацій. І я радий, що наш Гуманітарний штаб УАФ один із них. І він досі потужно тримає український волонтерський фронт. 

Рішучість і бажання діяти

Навесні Дніпро буквально перетворилося на волонтерське ком’юніті. На базі бізнес-спільнот, корпорацій, громадських об’єднань волонтерські штаби з’являлись навіть не десятками. Кожен намагався бути корисним де міг і чим міг. Спершу всі працювали в різнобій – головним було якнайшвидше закрити запит. Далі – налагодили комунікацію та почали працювати злагоджено. Мета ж бо одна.

Andrukhiv

Мій власний шлях до волонтерства розпочався з усвідомлення ціни нашої незалежності. Коли 24 лютого почув вибухи – першими емоціями були заціпеніння та заперечення факту початку бойових дій. Далі задав собі питання – що буде, якщо у моє місто прийде рф? Чи можу уявити, що над Дніпром видніється триколор? Звичайно, що ні.  

За цією відповіддю прийшло розуміння в необхідності конкретних дій і рішучість розпочати справу. 

Сила спільноти

Оскільки активного досвіду волонтерства не було – не було і розуміння що і як робити. Працювали переважно на ентузіазмі та інтуїції.  

Я діяв навмання –  спочатку створив чат “Власний штаб допомоги”. Але що з ним робити далі? На поміч прийшли друзі та колеги з Української Асоціації Футболу. Ми зібрались і вже разом почали згадувати хто зі списку контактів і чим може бути корисним. Так сформували базу. І так народилася ініціатива створити Гуманітарний Штаб. Соціальний капітал кожного у сумі дав старт великій і амбітній справі. 

Обмін досвідом

Навесні кожен 2-й був волонтером. Тож наша команда одразу потрапила у вир. Працювати було відносно легко – ділилися один з одним досвідом, спільно брались закривати потреби ВПО та наших захисників. За півроку роботи ми провели близько сотні заходів. Волонтери гумштабу відвідали 18 міст Дніпропетровської області – привозили речі, продукти, засоби гігієни до шелтерів. Доставляли харчі та медичні засоби до лікарень. Підтримували військових і тероборону. Організовували благодійні футбольні турніри за участі наших захисників, дітей-переселенців, лікарів, полісменів, ДСНС. 

Загалом штаб видав 70 000 гуманітарних наборів. Сьогодні це професійна команда людей, які роблять велику справу. Єдність, згуртованість, віра в ЗСУ додає сил тим, хто в тилу, працювати і рухатись далі. 

IMG 7189

 

 Бізнес-мислення

За 7 місяців війни волонтерський рух в Україні трансформувався, набув системності. Й добре те, що кожен учасник посилив його власними сильними якостями. На додачу до рішучості, швидкості та ентузіазму, з’явились емпатія, проактивність, лідерство. А також підприємницький підхід.

Саме досвід ведення бізнесу допоміг зробити особистий внесок в організацію роботи Штабу УАФ. І в налагодженні адміністративно-організаційних процесів, і у визначенні пріоритетних завдань та напрямків роботи. А ще репутація, яка сформувалася в процесі соціальної та бізнес діяльності, нині допомагає налагоджувати швидку комунікацію та знаходити надійних партнерів. Репутація для волонтера і підприємця – ресурс який неможливо виміряти, але він грає вагому роль. 

Марафон, а не спринт

Сьогодні ми всі розуміємо, що волонтерство не забіг. Треба розподіляти власні сили та підтримувати моральний дух. Адже люди вигорають емоційно, їхні фізичні та матеріальні можливості вичерпуються. А попереду ще багато справ.

Що ж до мого власного волонтерства – є багато роботи зробленої та чимало проєктів тільки готуємось реалізувати. Є втома, та разом із тим почуття великої гордості, що я – українець. Що живу у місті, яке стало форпостом та другою домівкою для сотень тисяч людей. Багато з них розраховують і на нашу допомогу. Гуманітарний штаб УАФ докладає максимум зусиль, аби ці сподівання виправдати.  

Пройшовши шлях еволюції від хаотичного, але рішучого до системного й ефективного, волонтерство стало національної рисою українців. І, здається, навіть увійшло до нашого ДНК. 

The World Giving Index у своєму звіті зазначив, що за цей рік у світі зібрали пожертв для незнайомих людей більше, ніж за попереднє десятиліття. І я певен, що найбільша заслуга у цьому саме наших людей.

Тому сьогодні хочу подякувати кожному, хто донейтить та допомагає незнайомцям. Забезпечує необхідним наших захисників.  

Адже волонтерити – справа не обов’язкова. Це справа бажання. Справа серця.

 

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^