Выделенное

Єдина причина чому криптовалюту треба легалізувати

Нещодавно крипто-світ святкував досить знакову подію – 10 річницю Біткоїну. Так, в це важко повірити, але вже 10 років криптовалюта існує у нашому житті. Тисячі стартапів, мільйони токенів та сотні інвесторів роками використовують систему блокчейну у своєму повсякденному житті. А у той час в Україні – країні, яка за кількістю стартапів та розвитку криптовалютних проектів у світі займає 4 місце – «підтримка» від держави, навпаки, стопорить процес. І як ми використовуємо ресурси, які маємо? Ніяк. Чому? Сьогодні розберемося.

Майже рівно десять років тому таємничий Сатоши Накамото опублікував «Білу книгу» – «Біткоїни: Тимчасова електронна грошова система». Документ буде діяти як вихідний текст для криптовалют і призведе до перших транзакцій з біткоїнами на початку 2009 року.

А вже у 2010 році перший «відголос» криптовалют та стартапів на основі блокчейну знайшов себе в Україні. З того часу, коли перші проекти та перші інвестори розпочали розвивати світ крипто в Україні, змінилось багато чого, але не статус криптовалют. На сьогодні ринок криптовалют в Україні й досі знаходиться в «сірій зоні», оскільки не існує жодного нормативно-правового акту, який би визначав статус та правила його функціонування, права і обов'язки учасників операцій з криптовалютами, норми оподаткування тощо. Більше того, через невизначений статус на даному етапі обсяги крипто ринку країни дуже складно визначити.

Через таку байдужість з боку держави до такої досить перспективної та розвиненої галузі страждають не тільки окремі особи, які працюють в напрямку розвитку цього бізнесу, а й економіка цілої країни, яка не отримує коштів. А могла б. Ви тільки оцініть: українські криптовалютні біржі Btc / Uah:exmo, Kuna, Btc trade ua мають об’єм торгів 1-2 млн доларів на добу. А компанії з українськими засновниками чи командами зібрали за останні два роки понад 100 млн доларів на ICO.

Обсяг світового ринку криптовалюти – $ 200 млрд, обсяг українського ринку - $ 2,5 млрд, тобто понад 2% нашого ВВП. Для багатьох країн такі обсяги крипто-коштів – це нечувані гроші, якими уряд країни намагається користуватись якомога ефективніше. Наприклад, та ж сама Венесуела, де обсяг крипто грошей в рази менший, але криптовалюта легалізована, а можливості блокчейну використовуються максимально.

В той самий час в Україні десь рік тому НБУ та НКЦПФР разом з Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг, поставилися до питання про криптовалюту в Україні досить стримано і навіть не дали конкретного визначення щодо крипто-коштів. Єдине їх уточнення було про те, що це ані гроші, ані валюта, ані цінні папери, ані інший платіжний засіб. А після того вони ще зауважили, що будь-які операції з криптовалютою – це великий ризик.

Але після того, як у Німеччині визначились зі статусом крипто, після того, як більшість українських стартапів, побудованих на блокчейні, переїхали за кодон та ще після сотні новин, які пов’язують блокчейн і криптовалюту з економічно забезпеченим майбутнім, наші передумали та на тлі останніх світових тенденцій тональність нашої влади змінилася. Тепер Нацбанк просить надати нормативне визначення крипто-активам, і вони обіцяють, що продовжать працювати над нормативно-регуляторною базою для банків.

Тепер у нас є досить адекватний законопроект № 9083, який повинен розставити усі точки над «і». Цей проект закріпив на законодавчому рівні базові поняття щодо майнінгу, токенів та віртуальних активів, визначив податкове навантаження та систему оподаткування для крипто активів.

На думку законотворців, введення в правове поле операцій із віртуальними активами дозволить у 2019-2024 роках додатково залучати до бюджету щонайменше 1,27 мільярда гривень щороку. Але окрім грошей нам вдасться побороти тиск з боку правоохоронних органів, зацікавити інвесторів, нарешті вести офіційну господарську діяльність, добитися якісного банківського обслуговування індустрії криптовалют.

Хочеться вірити, що проект буде прийнятий Радою і новий 2019 рік ми почнемо з девізом «Все для сфери крипто».

А тим часом у світі з’являються все більш цікаві та революційні проекти. Наприклад, зовсім нещодавно видання Forbes запустило платформу-агрегатор даних про криптовалютні ринки. Все працює досить просто: новостворений сервіс збирає з різних англомовних джерел останні новини крипто-індустрії та надає дані про обсяги торгів на найбільших криптовалютних біржах.

Крім того, на платформі представлені усі індекси від Forbes:

  • FB30, заснований на 30 провідних за капіталізацією криптовалютах;
  • FB10, що охоплює першу десятку найбільших цифрових активів;
  • Top Cryptocurrencies Global, що включає основні криптовалюти, що використовуються в якості засобу платежу і засобу збереження вартості;
  • Top 10 Blockchain and dApps Global, в який входять платформи децентралізованих додатків.

Незабаром Forbes CryptoMarkets стане доступний на кількох мовах, сподіваюсь, що українською також.

І ще один цікавий стартап, який суттєво спростить життя усім громадянам – Initiative Q. Це новий формат економічної і платіжної системи, бо карти і готівка в наших гаманцях – це застарілі методи. А ідентифікацію, оплату та інші функції можна легко інтегрувати у ваш смартфон. Ви можете просто зайти в магазин без гаманця, і ваш розрахунковий рахунок буде швидко ідентифікований за допомогою цифрових способів, таких як QR-код або звуковий код. Якщо в телефоні розрядився акумулятор, для резервного копіювання може бути використаний RFID-стікер.

Перевірку можна спростити ще більше. За допомогою програми Q ви можете сканувати штрих-код потрібних товарів камерою телефону. У ресторанах можна буде просто піти, коли ви доїли, і не потрібно навіть привертати увагу офіціанта, не треба чекати, коли принесуть рахунок.

Також немає необхідності кожного разу заповнювати форми при відвідуванні нового інтернет-магазину. Використовуючи свій пристрій, ви будете автоматично ідентифіковані. При цьому підтверджувати платежі ви зможете одним кліком.

Такі компанії, як Apple, Google і Amazon розробили подібні функції, але вони використовуються для невеликої частини транзакцій. Initiative Q зробить їх стандартними. Мені дуже цікаво, що з цього вийде. І сподіваюсь на те, що таку систему вже невдовзі можна буде зустріти і в Україні.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^