Чому так важливо, що Зеленський порушує закон…

Дуже часто лунають закиди, що не можно дорікати Зеленському не повагу до верховенства права. Бо ж до нього в нас верховенства права не було, тому чому ж ви від нового президента вимагає дотримання законів.

Це лицемірство, насправді. Але чому? Тому що більшість виборців голосувала саме за чесного кандидата, який буде дотримуватись закону і змусить це робити інших. А це дуже важливо, бо не можно змусити всіх жити по закону і одночасно закон порушувати. Так не працює. То ж, за Зеленського голосували саме як за чесного хлопця. Роблячи ставку на фразу Вацлава Гавела, що 5 років помилок краще, ніж 50 років саботажу. Ніхто ж не вважав і не вважає, що Зеленський щось тямить в економіці? Ні. Ніхто не вважає, що він розбирається в державному управлінні? Не думаю. Ніхто не бачить в ньому досвідченого дипломата? Аж ніяк.

То ж голосували саме за чесну людину. Чесність якоі мала б компенсувати не компетентність. І теоретично така можливість завжи є. Чисто теоретично.

В результаті, обираючи між професійним але не чесним (на думку виборців) Порошенко і не компетентним, але чесним (на думку виборців) Зеленським обрали Зеленського. За його чесність. Порошенко був ефективним, але не чесним (на думку виборців) і украінці вирішили, що більш ефективним буде чесна людина. І обрали Зеленського.

Саме тому від нього перш за все варто вимагати чесності і дотримання законів. І критикувати перш за все саме за попушення законів, подвійні стандарти і не щирість.

Саме тому так важливо, що Зеленський порушує закон, коли розганяє Верховну Раду. Бо керуючись політичною доцільністю це міг би робити Порошенко, а чесна людина має дотримуватись верховенства права.

Саме тому важливо, що Зеленський призначає Богдана порушуючи закон про люстрацію. Бо порушувати закон міг би і Порошенко, але при цьому будучи професіоналом. Чесна людина має дотримуватись закону і змушувати це робити інших. Саме тому обурення викликає призначення на СБУ його друга дитинства, адже і Попошенко міг це зробити, а Зеленський обіцяв прозорі конкурси і відсутність кумовства. Саме тому подавати законопроект про закриті списки після договорянка з кимось не можно Зеленському, тому що так би робив і Порошенко. А не чесна людина, яка обіцяла своім виборцям відкриті списки (хоч мало хто взагалі розуміє, що таке ці відкриті списки).

Від Зеленського важно вимагати компетентності, так само як і неможливо вимагати чесності від Порошенко чи більшості народних депутатів Верхової Ради. Це факт і факт добре відомий. Але якщо компетентності ще можна навчитись, теоретично, то з чесністю все просто. Ти або відразу чесний, або ні. Ти або відразу виконуєш закони, або ні. Ти або відразу призначаєш людей Коломойського, або ні.

І тому верховенство права - це ключова вимога до Зеленського. Бо чесність була його головною фішкою. А без неі він не вартий нічого. Як президент краіни. І просто хамити депутатам, що так подобається людям, можна було б покликати будь якого вахтера з Украіни. У нас таких багато. Варто лише дати таким людям владу і вони починають поводити себе як останнє хамло. Але президента обирали не для цього.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^