Чи можна втратити майно за борги по комуналці?

Самовільне підключення до електромереж, стрілянина та бійки – це не карди з бойовика, а реальні події з вулиць столиці. У жовтні у Святошинському районі Києва стався конфлікт зі стріляниною між сусідами. Чоловік заборгував понад 100 тисяч гривень за електроенергію, та після відключення незаконно підключився до електромереж. Через це будинок відмовилися підключати до опалення.

У багатоквартирних будинках при десятках мешканців завжди знайдеться хтось, хто відмовиться платити за послуги Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) і буде нарощувати свою заборгованість. Щоб такого не сталося, об'єднанню потрібно оперативно реагувати на заборгованості й не перекладати відповідальність за це на інших мешканців.

Чому важливо вчасно платити за комунальні послуги?

Надання послуг із централізованого опалення та гарячого водопостачання потребує закупівлі природного газу, який є основним видом палива на джерелах теплопостачання в Києві. Чинні договори з ПАТ «НАК «Нафтогаз України» вимагають забезпечити розрахунок за спожитий природний газ на рівні не менш ніж 90%.

Дотримання саме такої розрахункової дисципліни дозволяє «Київтеплоенерго» отримувати номінації (тобто закупівлю необхідного обсягу газу) на наступний розрахунковий період.

Як домогтись погашення боргу?

В ОСББ є відповідальна особа – голова, він і повинен займатися боржниками, або, як в даному випадку, незаконним підключенням до комунікацій. Є чіткий порядок дій. Якщо людина заборгувала сотні тисяч гривень, то потрібно звертатися до суду. Суд заарештує майно цієї людини, обмежить її право розпоряджатися цим майном, а після рішення суду – справа перейде до державної виконавчої служби, яка буде далі займатися цією проблемою.

А те, що люди просто прийшли до чоловіка з вимогами – в рамках правового поля такого не передбачено. Тому люди діяли не зовсім правильно. Так, вони можуть збиратися, обурюватися, але якщо є боржник і він порушив права інших мешканців будинку, не сплачуючи за отримані послуги, є способи, які регламентують порядок дій по відношенню до нього.

Пам’ятайте: «вибити» борги, забравши квартиру або будь-яке інше майно, постачальник житлово-комунальних послуг не може. Якщо боржник відмовляється сплачувати борги добровільно або укласти договір реструктуризації, то постачальник комунальних послуг може звернутись до суду і вимагати сплати самої суми заборгованості разом із урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення і 3% річних.

Зараз постачальник може звернутися до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості

Наказне провадження – це спрощена процедура без виклику сторін. Якщо суд винесе судовий наказ, споживач може його скасувати, обґрунтувавши незаконність вимог постачальника. Але якщо не скасує, то треба рішення суду виконати.

У разі відсутності будь-яких доходів у боржника для погашення заборгованості стягнення можливе на належне йому майно. Це можуть бути об’єкти нерухомості, рухоме майно – транспортні засоби або інше майно. Законом передбачено порядок опису такого майна, виставлення на торги з метою його реалізації.

Проте, якщо сума заборгованості менша за 20 мінімальних заробітних плат і житло у боржника єдине - тоді виконавець зобов’язаний виконати рішення суду за рахунок іншого майна боржника. Якщо заборгованість більша за 83 тисячі гривень і у боржника є інша нерухомість – виконавець має право накласти на неї арешт.

Найкращий вихід із ситуації для боржника – домовитись із постачальником про реструктуризацію боргу. Загальна сума поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20% – для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Знайте свої права та вміло їх захищайте!

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
29.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^