Чи може власник квартири самовільно становити кондиціонер у багатоквартирному будинку?

В нашій країні, нажаль, відсутнє чітке регулювання з цього питання, як і процедура притягнення власника до відповідальності, якщо встановлення кондиціонеру порушує права інших мешканців. 

Однак, якщо уважно оцінити діючі законодавчі норми, можемо однозначно стверджувати, що самовільно встановлений кондиціонер у багатоквартирному будинку може бути демонтований за рішенням суду.

Відповідно до вимог ч. 2, 5 ст. 319 Цивільного кодексу України власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства і не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Тому, встановлення, кондиціонеру у багатоквартирному будинку має бути погоджене власником з іншими співвласниками будинку, відповідно до ст. 369 Цивільного кодексу України, яка передбачає, що розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. У випадку, якщо власник не отримав такої згоди від інших співвласників будинку, яким відповідно до ст. 382 цього Кодексу, належать на праві спільної сумісної власності опорні конструкції будинку (у даному випадку – стіни, на яких зовні, тобто за межами квартир встановлений кондиціонер), такий кондиціонер може бути демонтований, якщо його встановлення порушує чиїсь права. 

Крім того, для встановлення кондиціонеру власнику необхідно замовити проектну документацію, яка повинна бути узгоджена у відповідних органах. Відповідно до положень п.п. 5.23., 5.36 9 ДБН В.2.2-15-2005(Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення. т) передбачено розроблення проектної документації системи кондиціювання та розміщення зовнішніх блоків системи кондиціонування роздільного типу на фасадах житлових будинків. 

Взагалі, хаотично розміщені зовнішні блоки кондиціонерів порушують єдину логіку елементів фасаду і естетичний вигляд будівлі загалом. Основним наслідком хаотичного розміщення блоків кондиціонерів є загальна захаращеність фасаду будинку — з часом він дедалі більше віддаляється від архітектурного задуму, якщо такий і був, тому узгодження встановлення кондиціонерів усіма співвласниками, відкидає багато ймовірних проблем та суперечок між співвласниками.

 

Комментарии 1

Бобик в 08.08.2019, 11:11

Крім того, для встановлення кондиціонеру власнику необхідно замовити проектну документацію, яка повинна бути узгоджена у відповідних органах. Відповідно до положень п.п.12.3.3, 12.3.4 ДБН В.3.2-2-2009 (Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт) передбачено розроблення проектної документації ...

В цих пунктах нічого не сказано про проектну документацію!

Крім того, для встановлення кондиціонеру власнику необхідно замовити проектну документацію, яка повинна бути узгоджена у відповідних органах. Відповідно до положень п.п.12.3.3, 12.3.4 ДБН В.3.2-2-2009 (Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт) передбачено розроблення проектної документації ... В цих пунктах нічого не сказано про проектну документацію!
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^