Выделенное

Бюджетна криза: Чому недовиконуються плани та як розв’язати це питання

У квітні НБУ перерахував до бюджету менше коштів, ніж було передбачено бюджетним планом - 24,4 млрд проти 33 млрд. Це традиційна проблема - за законом, НБУ перераховує кошти відповідно до підтвердженої аудитом звітності, яка з'являється пізніше, ніж затверджується державний бюджет (куди, натомість, хронічно закладають завищену суму доходів від НБУ).

Як результат, в квітні вперше в цьому році недовиконується план по доходах - на -3,1% по загальному фонду та на -1,3% по державному бюджету загалом. План по доходах за січень-квітень ще дещо перевиконується - на 2,3% по загальному фонду та на 3,2% загалом. Але протягом попереднього та наступних місяців бюджет має акумулювати гроші для великих боргових виплат та високих видатків, які чекають на нас в останні місяці року - очевидно, з цим є проблеми.

З отриманням траншу МВФ після порушення урядом процедур корпоративного управління точно будуть проблеми і це ускладнить фінансування дефіциту бюджету та боргових виплат.

Напевно, уряд може спробувати "видоїти" кошти з рахунків Нафтогазу та перекриватися дорогим ринковим фінансуванням (де ми сплачуємо відсотки на рівні африканських країн), але тоді будуть проблеми вже з проходженням опалювального сезону. Здається, нам всім варто скинутися на калькулятори для членів Кабміну, в них зламалися.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^