Выделенное

Банківська система та її прибуток у минулому році

Прибуток банківської системи в 2020 році зменшився на 29% в порівнянні з доковідним роком і становив 41.3 млрд грн.

1

Процентні доходи банків знизилися на 3.7% за рік. У той час як процентні витрати зменшилися одразу на 15%. Ставки за депозитами знизилися дуже помітно - ще в грудні 2019 𝐔𝐈𝐑𝐃 на 12 місяців в гривні був вище 15%, а закінчили ми рік нижче 9%. Крім того населення зберігає все більше коштів на поточних рахунках в порівнянні зі строковими депозитами. Хоча деякі банки нараховують на такі кошти відсотки, вони як правило нижчі, ніж в строкових депозитах.

Чисті комісійні доходи теж зросли на фоні збільшення обсягів безготівкових розрахунків. Однак комісійні витрати банків зростали більшими темпами, ніж комісійні доходи.

Операційні витрати. Банкам довелося понести немалі витрати на пристосування до умов, які нам поставило життя. Витрати на утримання основних засобів зросли на 19%. А от по фонду заробітної плати ситуація нерівномірна. В середньому, витрати на з/п зросли на 9%, однак в розрізі банків ситуація дуже відрізняється. Більшість банків, які займаються споживчим кредитуванням збільшили ФОП (Універсалбанк - наполовину), а, наприклад, Укрексім - скоротив на 3%.

Відрахування в резерви очікувано зросли по мірі того, як позичальники (і бізнес і населення) відчували труднощі з можливістю обслуговувати кредити. Зростання цих витрат на 179% може бути не межею. Є відчуття, що банки не до кінця відобразили ще реальні витрати й можемо побачити ще суттєве дорезервування.

У перерахунку на 210 млн капіталу банківської системи, це близько 20% доходу на капітал. Минулого року було понад 30% - дуже і дуже не поганий показник після слабких показників минулого десятиліття. Що насторожує, так це невеликий приріст цього самого капіталу за рік (+5%).

2

 

Найменший приріст якраз у державних банків (+3.3%), де акціонер забирає практично увесь зароблений прибуток у вигляді дивідендів. Зростання відбулося не в останню чергу за рахунок докапіталізації того ж Укрексіма. Серед іноземних банків були як ті, хто виплатив дивіденди, так і ті, хто залишив тут.

Читайте также:

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
28.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^