Антикорупційні аспекти розвитку суспільства

Проблема корупції виступає суттєвою перепоною економічному розвитку України та чинником політичної нестабільності українського суспільства. Корупція стала загрозою національній безпеці України, впливає на ефективність системи державного управління, функціонування органів державної влади й місцевого самоврядування, підриває усталені основи правопорядку, захищеність прав і свобод громадян. Такі явища й процеси викликають занепокоєння суспільства й громадян в Україні.

У світовому Індексі сприйняття корупції (СРІ) за 2016 рік Україна отримала 29 балів зі 100 можливих, посівши 131 місце зі 176 країн. Незважаючи на те, що показники України в цій сфері протягом останніх років покращуються, проте темпи поліпшення ситуації у сфері боротьби із корупцією є недостатніми з огляду на цілі розбудови правової, економічно розвинутої держави. За даними Тransparency International, саме відсутність дієвої судової системи є суттєвою перепоною на шляху України у протидії корупції.

Створення ефективної судової системи протидії корупції визнано одним із чільних національних пріоритетів. Так, 22.12.2017 у Верховній Раді України, було зареєстровано законопроект № 7440 “Про Вищий антикорупційний суд”, прийняття якого спрямоване на визначення засад організації та діяльності Вищого антикорупційного суду і спеціальних вимог до суддів цього суду та гарантій їх діяльності. Серед новел даного законопроекту, слід визначити створення постійно діючого вищого спеціалізованого суду у системі судоустрою України, завданням якого є здійснення правосуддя відповідно до визначених законом засад та процедур судочинства з метою захисту особи, суспільства та держави від корупційних і пов'язаних із ними злочинів та судового контролю за досудовим розслідуванням цих злочинів.

Головне на даному етапі – ефективно реалізувати вказаний нормативно-правовий акт на практиці. Також, вказаний законопроект передбачає подолання корупції в судах та створення системи інструментів, які здатні були б ефективніше попереджувати корупційні правопорушення.

Крім вказаного етапу протидії корупції, слід ефективніше переймати міжнародний досвід успішної протидії корупції, що включає чітке регламентування дій та етичних стандартів діяльності посадових осіб та відповідальність за їх порушення; відкритість влади, прозорість і зрозумілість процедур прийняття державних рішень; дієві механізми контролю за діяльністю державних органів із боку громадянського суспільства; свободу слова та незалежність засобів масової інформації тощо.

Корупцію також треба долати, виховуючи молоде покоління з урахуванням чіткого дотримання суспільних правил та норм, роз’яснюючи на прикладі систему правовідносин різних прогресивних держав світу.

 

Комментарии

Нет созданных комментариев. Будь первым кто оставит комментарий.
Уже зарегистрированны? Войти на сайт
19.03.2024

Изображение капчи

Подписаться на новые блоги на платформе Инвестгазета:

 

Курсы валют

Официальные курсы основных валют (НБУ) на сегодня
Доллар США
ЕВРО
Фунт стерлингов

 

^